Nira

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Proses nutul gethuk tradisional

Nira minangka cairan legi sing dipikolehi saka batang tanduran kayata tebu, bit, sorgum, maple, utawa sap kembang tandur saka kulawarga kurma kayata aren, klapa, kurma, nipah, sagu, siwalan lan liya-liyane. Nira palma ( India : neera ) umume dikenal ing basa Jawa minangka legen ( Jw. Legi, manis); Nanging, geti klapa uga diarani sajeng utawa badeg ing basa Banyumasan. Garam sawit ing Jawa Barat dikenal minangka anggur aren sing legi .

Nira saka gula aren ngemot antara 10-15%. Cairan iki bisa diolah dadi ombenan seger, fermented menyang anggur sawit, digawe menyang sirup sawit, utawa luwih diolah dadi palm gula, gula lan ing.

Gula utama sing ana ing getah yaiku sukrosa . Nira uga ngemot glukosa lan fruktosa kanthi jumlah sithik nalika jus ditetes. Nira saka kembang kasebut sejatine steril, nanging sawise disenget asring kena kontaminasi mikroba sing bisa hidrolisis sukrosa dadi glukosa lan fruktosa. Proses hidrolisis bakal ngrugekake babagan jumlah panen gula coklat, lan asring gula coklat ora dibentuk (tetep ana ing bentuk cairan kenthel).Kanggo nutul tradisional, petani getah biasane nambah jeruk ing lumbung panyimpenan getah nalika nunyuk. Asring relatif nganti ph jus sing dhuwur (pH> 7) nyebabake gula coklat dadi peteng (coklat peteng). Kanggo nyegah kaasaman saka getah klapa, sodium benzoat 0,05-0,2% utawa jeruk 0,7-1,2% bisa ditambah.


Nira sing ngalami fermentasi (pH <5.5) utawa nyuda kandungan gula luwih saka 8% ora bisa digunakake kanggo nggawe gula coklat. Jus sing cocog kanggo nggawe gula coklat dicetak yaiku getah kanthi kisaran pH 5,5-7.

cathetan ngisor[besut | besut sumber]