Nepenthes hirsuta

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Nepenthes hirsuta
Nep hir274.jpg
Kantong dari Nepenthes hirsuta
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Plantae
Dhivisi: Magnoliophyta
Klas: Magnoliopsida
Ordho: Caryophyllales
Famili: Nepenthaceae
Génus: Nepenthes
Spésies: N. hirsuta
Hook.f. (1873)[1][2]

Nepenthes hirsuta (utawi Kantong semar Kalimantan (ꦏꦤ꧀ꦠꦺꦴꦁ ꦱꦼꦩꦂ ꦏꦭꦶꦩꦤ꧀ꦠꦤ꧀)) yaiku spesies kantong semar endemik saka pulo Kalimantan. Spesies iki saged ditemukake ning bagian kulon lan lor pulo Kalimantan, kang artine termasuk ning sajerone wilayah Indonesia, Malaysia, lan Brunei.[1][3] Ning Indonesia dhewek tuwuhan iki saged ditemukake ning wilayah Barito Ulu, lan ning tempat-tempat alas udan kados kedhuwurane babagan 400 meter ning sedhuwure segara. Tuwuhan kang ditemokake ning tempat iki dhuwe 3 variasi werna kantong, yaiku lurik abang, abang polos lan putih polos.[4]

Taksonomi[besut | besut sumber]

Tuwuhan kantong semar kalimantan dhuwe ciri khusus yaiku, wujud kantonge kaya kendhi rada ramping ning bagian tengahe, werna ijo enom; godhong werna ijo, rada kandhel, wujude oval utawi melanset, rada lancip ning arah pucuk godhong utawi ning arah pucuk sor, wonten wulu-wulu rada alus ning bagian sor sewalike godhonge; wujud wiwite silinder, werna soklat lan ana wulu-wulu sing alus.[4]

Perbedaan morfologi ing antara N. macrovulgaris, N. hirsuta sareng N. hispida (Steiner, 2002 sawise Clarke, 1997)
N. macrovulgaris N. hirsuta N. hispida
godhong kasar ≤30 cm, dhawa nganti linear godhong kasar ≤20 cm, salur-nyudip utawi bunder endhong sungsang godhong kasar ora ana pangkale ≤28 cm, oblanceolate-oblongate
pucuk lancip nganti tumpul pucuk lancip utawa bunder pucuk lancip nganti tumpul, kadang ora padha
pangkal tipis lan tangkai godhong ana siripe pangkal tipis, godhong rada rata, rada selongsongan ng batang (semi-amplexicaul) pangkal tipis, selongsong batang (amplexicaul) lan kadang dhawa
urat mbujur (longitudinal): 2-3 ning tiap sisi urat mbujur dhawa, ora nonjol urat mbujur dhawa: 3 tiap sisi
kendhi kang gedhe bentuke gundhul, nanging kang anom ana rambut tipis lan cekak wulu-wulu soklat kandhel ning bagian batang, nanging ora kaya wulu sikate N. hispida wulu-wulu kandhel werna abu-abu utawi ungu bentuke kaya sikat wulu

Galeri[besut | besut sumber]

Referensi[besut | besut sumber]

  1. a b c Clarke 2018.
  2. Cheek & Jebb 2013, k. 26.
  3. Adam 1992, k. 19.
  4. a b Pusat Penelitian Biologi, LIPI (9 Juni 2000). "Berita Biologi". Jurnal Ilmiah Nasional: 336. Check date values in: |date= (help)

Daftar pustaka[besut | besut sumber]


Adam, Jumaat Haji; Wilcock, C.C.; Swaine, M.D. (1992). "The Ecology and Distribution of Bornean "Nepenthes"". Journal of Tropical Forest Science. Forest Research Institute Malaysia. 5 (1): 13-21.CS1 maint: ref=harv (link)

Cheek, Martin; Jebb, Matthew (1999). "Nepenthes (Nepenthaceae) in Palawan, Philippines". Kew Bulletin. JSTOR. 54 (4): 887-895. doi:10.2307/4111166. ISSN 0075-5974.CS1 maint: ref=harv (link)

Cheek, Martin; Jebb, Matthew (6 Dec 2013). "The Nepenthes micramphora (Nepenthaceae) group, with two new species from Mindanao, Philippines". Phytotaxa. Magnolia Press. 151 (1): 25. doi:10.11646/phytotaxa.151.1.2. ISSN 1179-3163.CS1 maint: ref=harv (link)

Clarke, C.M (2018), Nepenthes hirsuta, IUCN, doi:10.2305/iucn.uk.2018-1.rlts.T39665A143960697.enCS1 maint: ref=harv (link)

Damayanti, Fitri; Roostika, Ika; Mansur, Muhammad (2015). "Kajian Morfologi, Sitologi, dan Struktur Anatomi Daun Nepenthes spp. asal Kalimantan Barat". Bioedukasi: Jurnal Pendidikan Biologi. Universitas Sebelas Maret. 8 (2): 5-11. doi:10.20961/bioedukasi-uns.v8i2.3862. ISSN 2549-0605.CS1 maint: ref=harv (link)