Nagamaki

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Pedhang Nagamaki

Nagamaki (長巻?) ya iku sawijining pedhang tradhisional Jepang.[1][2]. Pedhang iki duwé cekelan kang dawa. Nagamaki digawé déning kelas samurai Jepang.

Sajarah[besut | besut sumber]

Ana kemungkinan pedhang Nagamaki kang kawitan digawé wektu Zaman Heian (794-1185), nanging ora ana bukti kang bisa dingerteni saka sadurungé parotengah taun Zaman Kamakura (1192-1333).[3] Nagamaki kawentar wektu pertengahan Zaman Muromachi (1336-1573 M). Nagamaki dinggep sawijining gaman kang disenengi déning Oda Nobunaga.[butuh sitiran] Uesugi Kenshin dikira duwé penjaga mirunggan kanthi gaman nagamaki.[4]

Deskripsi[besut | besut sumber]

Nagamaki ya iku pedhang utawa lading kang duwé dawa 2 mèter utawa luwih lan cekelan kang ukurane padha karo ladinge.[5] Lading kang duwé tunggal karo bisa madani naginata, nanging bedane ya iku lading kang dipasang ya iku cekelan utawa tsuka pedhang Nagamaki iku dudu poros kayu prasaja koyo ndek naginata, nanging digae luih koyo ganggan katana. Oponeh "nagamaki" karan barang kambek ("pembungkus panjang") mergakne tradisi koyo nangani pembungkusan. Cekelan Nagamaki dibungkus nganggo kulit utawa sutra kanggo cara saling silang, mirib banget karo pembungkus kang digawé ndek katana. Nagamaki iki dinggep evolusi teka nodachi atau ōdachi pedang kang dijelasne ndek literatur abad keempat belas karo sumber sumber bergambar.[5]

Cathetan suku[besut | besut sumber]