Nagamaki

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Pedhang Nagamaki

Nagamaki (長巻?) ya iku sawijining pedhang tradisional Jepang.[1][2]. Pedhang iki duwé cekelan kang dawa. Nagamaki digawé déning kelas samurai Jepang.

Sajarah[besut | besut sumber]

Ana kemungkinan pedhang Nagamaki kang kawitan digawé wektu Zaman Heian (794-1185), nanging ora ana bukti sing bisa dingerteni saka sadurunge parotengah taun Zaman Kamakura (1192-1333).[3] Nagamaki kawentar wektu pertengahan Zaman Muromachi (1336-1573 M). Nagamaki dinggep sawijining gaman kang disenengi déning Oda Nobunaga.[butuh sitiran] Uesugi Kenshin dikira duwé penjaga mirunggan kanthi gaman nagamaki.[4]

Deskripsi[besut | besut sumber]

Nagamaki ya iku pedhang utawa lading kang duwé dawa 2 mèter utawa luwih lan cekelan kang ukurane padha karo ladinge.[5] Lading kang duwé tunggal karo bisa madani naginata, nanging bedane ya iku lading sing dipasang ya iku cekelan utawa tsuka pedhang Nagamaki iku dudu poros kayu prasaja koyo ndek naginata, nanging digae luih koyo ganggan katana. Oponeh "nagamaki" disebut barang kambek ("pembungkus panjang") mergakne tradisi koyo nangani pembungkusan. Cekelan Nagamaki dibungkus nganggo kulit utawa sutra kanggo cara saling silang, mirib banget karo pembungkus sing digawé ndek katana. Nagamaki iki dinggep evolusi teka nodachi atau ōdachi pedang sing dijelasne ndek literatur abad keempat belas karo sumber sumber bergambar.[5]

Cathetan suku[besut | besut sumber]