Nadiem Makarim

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Nadiem Anwar Makarim, BA, MBA [1] ( lair ing Singapura, 4 Juli 1984; umur 36 taun )[2] minangka pengusaha Indonesia sing saiki dadi Menteri Pendidikan lan Budaya Indonesia ing pamréntahan Presidèn Kabinèt Joko Widodo-KH Mar'uf Amin, sing diresmiaké ing 23 Oktober 2019. Dhèwèké miyasa Go-Jek, perusahaan transportasi kanthi layanan online lan panyedhiya layanan sing wiwit kalampah ing Indonesia lan sawetara nagara-nagara Asia Tenggara kayata Singapura, Vietnam lan Thailand [3].

Nadiem Makarim ing Forum Ekonomi Donya


Latar wuri[besut | besut sumber]

Nadiem Anwar Makarim minangka putra saka saperangan Nono Anwar Makarim lan Atika Algadri. Bapaké minangka wong kang misuwur lan pengacara keturunan saka Minang - Arab . Menawa ibuné minangka panulis lepas, putri saka Hamid Algadri, salah sawijining wong kang miwiti ing Indonesia kamardikan [4].

Pendhidhikan[besut | besut sumber]

Nadiem ngalami prosès pendhidhikan dhasar nganti SMA pindah saka Jakarta menyang Singapura. Sawisé ngrampungaké pendhidhikan sekolah tinggi ing Singapura, ing taun 2002 dhèwèké jupuk Hubungan Internasional ing Universitas Brown, Amerika Serikat [5]. Nadiem naté mèlu ijol-ijolan siswa ing London School of Economics [6]. Sawisé éntuk gelar sarjana ing taun 2006, telung taun sabanjuré dhèwèké jupuk pasca-sarjana lan éntuk gelar sarjana pasca lulusan saèngga entuk tandha Master of Business Administration ing Harvard Business School [7].

Karir lan Usaha[besut | besut sumber]

Ing taun 2006, Nadiem miwiti usahané minangka dadi konsultan manajemen ing McKinsey & Company . Sawise éntuk pangkat MBA, dhèwèké dadi pengusaha kanthi madegaké Zalora Indonesia . Ing perusahaan kasebut uga dadi Managing Editor . Sasampunipun nilar Zalora, piyambakipun naté dados Pegawai Inovasi Kepala (CIO) Kartuku, sadèrèng milih fokus ngrembakakaké Go-Jek ingkang wis dipelopori Nadiem wiwit taun 2011[8][9]. Saiki Go-Jek minangka perusahaan paling gedhé ing Indonésia. Ing sasi Agustus 2016, perusahaan kasebut éntuk dana mbiayai Rp 550 yuta utawa sekitar Rp 7,2 triliun saka konsorsium sing kalebu saka KKR, Sequoia Capital, Capital Group, Rakuten Ventures, NSI Ventures, Northstar Group, DST Global, Farallon Capital Management, Warburg Pincus, lan Formation Grup [10].

McKinsey & Co (2006-2009)[besut | besut sumber]

Sakbaline saka Harvard kanthi duwèni gelar MBA, Nadiem mutusaké bali menyang tanah kelairan lan kerja ing McKinsey & Co. Nadiem minangka konsultan McKinsey suwéne 3 taun[11].

Zalora Indonesia (2011-2012)[besut | besut sumber]

Nadiem dadi Direktorat lan Managing Director Zalora Indonesia ing taun 2011. Ing 2012, Nadiem mutusaké metu saka Zalora kanggo mbangun startup dhéwé, kalebu Gojek kang ing wektu iku wis duwéni 15 karyawan lan 450 partners driver. Dhèwèké ngaku wis sinau akèh ing Zalora, sing dadi tujuan utama nalika nampa gawéan ing perusahaan kasebut. Ing Zalora, Nadiem duwé kakuwatan kanggo mbangun wiwitan kang mulya lan kerja sesarengan karo sawetara bakat paling apik ing wilayah Asia[12].

Kartuku (2013-2014)[besut | besut sumber]

Nalika ngembangaké Gojèk, Nadiem uga dadi Ketua Pegawé Inovasi Kartuku sawisé mangkat saka Zalora [13] . Nalika wiwitan madeg, Kartuku ora duwé pesaing ing mbayar tanpa kas ing Indonésia[12]. Kartuku banjur dipikolèhi déning Gojèk kanggo ngiyataken GoPay[14].

Gojèk (2010-2019)[besut | besut sumber]

Nadiem miyasa Gojèk ing taun 2010 lan saiki Gojèk wis dadi salah sawijining 19 decacorn ing jagad iki, kanthi rega Gojèk udakara USD 10 milyar[15]. Gojèk sepisanan didegaké minangka dadi pusat panggilan, mung nawakaké kiriman barang lan layanan numpak pit motor nganggo pit motor . Saiki, Gojèk wis ganti dadi app super, nyedhiyakaké luwih saka 20 layanan, wiwit saka transportasi, pangiriman panganan, sarana saben dina, pijet, ngresiki omah, logistik kanthi platform pambayaran digital sing dikenal minangka GoPay[16]. Karir bisnis Nadiem Makarim ing Gojèk nggawa dhèwèké kalebu dhaptar 150 wong sing paling misuwur ing Indonesia miturut Majalah Globe Asia[17] . Nadiem Makarim kira-kira duwéni kasugihan kanthi US $ 100 yuta.

Kabinèt Indonesia Lanjut (2019-saiki)[besut | besut sumber]

Ing tanggal 22 Oktober 2019, Nadiem ditélpon resmi kanggo nyatakaké yèn dhèwèké mundur dadi CEO Gojèk sawisé ésuk ditimbali déning Presidèn Joko Widodo menyang kraton nagara. Tanggal 23 Oktober 2019, Presidèn Joko Widodo ngumumaké kabinèt menteriné karo Nadiem dadi Menteri Pendidikan lan Budaya [18].

Pangaji[besut | besut sumber]

  • Ing taun 2016, Nadiem nampa asil The Straits Times Asia of the Year, lan dadi wong nomer siji ing Indonésia sing nampa pangaji kasebut wiwit kaping pisanan ing taun 2012. Pangaji Asian of Year diwènèhaké kanggo individu utawa klompok sing mènèhi sumbangsih kanggo ningkataké kasejahteran masarakat ing negarané utawa Asia ana ing umumé. Sawetara panampa sadurungé kalebu miyasa Singapura Lee Kuan Yew, Perdana Menteri India Narendra Modi, Perdana Menteri Jepang Shinzo Abe, Presiden Republik Rakyat China Xi Jinping lan Presidèn Myanmar Thein Sein . Penghargaan kasebut teka amarga perusahaan fokus kanggo ningkataké kasejahteran ing bagian jero. Ing wektu sing padha, iki bisa ngèwangi golèk panguripan kanggo masarakat Indonésia kanthi ngganti pasar tradisional lan model usaha.
  • Nadiem kalebu ing daftar Bloomberg 50 versi 2018 . Bloomberg dibiji manawa ora ana aplikasi liyané sing wis ngowahi urip ing Indonésia kanthi cepet lan jero kaya Gojèk. Aplikasi Gojèk diluncuraké ing taun 2015 kanthi fokus kanggo mrentahaké taksi motor, lan banjur dikembangaké menyang aplikasi kanggo mbayar tagihan, mrentahaké panganan, kanggo ngresiki omah[19]. "The Bloomberg 50" ngemot tokoh misuwur ing bidang bisnis, hiburan, keuangan, politik, lan ilmu lan tèknologi. Tumindaké Nadiem sing saiki ngembangaké Gojék menyang Filipina, Singapura, Thailand lan Vietnam nggawé jeneng Bloomberg juxtapose karo presidèn Mexican Andres Manuel Lopez Obrador, pangadeg Spotify Daniel Ek, bintang pop Taylor Swift lan klompok idola Kpop BTS [20] .
  • Ing wulan Mei 2019, Nadiem dadi tokoh paling enom ing Asia nampa Hadiah Nikkei Asia kaping 24 kanggo Inovasi Ekonomi lan Bisnis . Penghargaan kasebut diwènèhaké kanggo individu utawa organisasi sing nyumbang kanggo pangembangan wilayah Asia lan nggawé masa depan sing luwih apik kanggo masarakat ing Asia. Nadiem tikel hadiah sing ditampa Rp 860 yuta kanggo nyumbang pendhidhikan anak sopir Gojék. Penghargaan iki ana gandhèngané karo kontribusi Gojèk ing nyopir wutah ekonomi, nggampangaké urip saben pangguna lan nambah asil kanggo mitrane [21] . Gojèk nyumbang 55 triliun kanggo ekonomi Indonesia, kanthi rata-rata rekan Go-Ride and Go-Car dadi 45% lan 42% sawisé gabung karo Gojek, lan volume transaksi MSME Kuliner nambah 3,5 tikel wiwit dadi mitra GoFood[22].
  • Ing taun 2017, Gojèk mlebu ing 50 perusahaan Top Fortune sing Ngganti Donya, lan ditingkat nomer 17 [23] . Ing taun 2019, Gojèk dadi siji-sijiné perusahaan Asia Tenggara sing mlebu dhaptar 50 Fortune, lan munggah pangkat dadi nomer 11 saka 52 perusahaan kelas dunya[24].

Organisasi Internasional[besut | besut sumber]

Sesarengan karo Melinda Gates lan Menteri Keuangan Republik Indonesia, Sri Mulyani, Nadiem dadi salah sawijining komisaris Pathways for Prosperity for Technology and Inclusive Development sing fokus kanggo mbiyantu negara sing lagi berkembang supados bisa ngowahi kahanan saka sadurungé karo inovasi jagad digital anyar sing ngganti budaya pakaryan.

Cathetan[besut | besut sumber]

  1. Pendidikan Nadiem Makarim
  2. Artikel:"Nadiem Makarim, Juragan Ojek Profesional" di www.swa.co.id
  3. Qontak.com. "Sumber Database Terdepan di Asia yang Akurat dengan Profil Lengkap - Qontak.com". Qontak.com (ing basa Indonesia). Dijupuk 2017-02-18. 
  4. "In Memoriam: Hamid Algadri Perintis Kemerdekaan". 
  5. Biogarfi Nadiem Makarim di www.biografiku.com
  6. "Profil Nadim Makarim, Pendiri GoJek yang Dipanggil Jokowi Jelang Pengumuman Menteri". merdeka.com (ing basa Inggris). Dijupuk 2019-10-21. 
  7. Djumena, Erlangga (28 July 2015). "Nadiem Makarim, Lulusan Harvard yang Jadi Juragan Go-Jek". money.kompas.com. 
  8. Artikel:"Saya dididik dari kecil untuk kembali dan berkontribusi ke Tanah Air, walaupun seumur hidup lebih sering sekolah di luar negeri" di www.dream.co.id
  9. Profil Nadiem Makarim
  10. Masuk Modal Besar, Go-Jek Kini Lebih Bernilai Daripada Garuda Indonesia
  11. VIVA, PT VIVA MEDIA BARU- (2016-11-10). "Profil Nadiem Makarim - VIVA". www.viva.co.id (ing basa Indonesia). Dijupuk 2019-10-18. 
  12. a b "Tech in Asia Indonesia - Komunitas Online Startup di Asia". id.techinasia.com (ing basa Inggris). Dijupuk 2019-10-18. 
  13. Post, The Jakarta. "Innovating ideas to revolutionize 'ojek'". The Jakarta Post (ing basa Inggris). Dijupuk 2019-10-18. 
  14. Ayuwuragil, Kustin. "Perkuat Gopay, Gojek Caplok Kartuku, Midtrans dan Mapan". teknologi (ing basa Inggris). Dijupuk 2019-10-18. 
  15. "Bloomberg - Are you a robot?". www.bloomberg.com. Dijupuk 2019-10-18. 
  16. "Biografi Nadiem Makarim - Founder Gojek salah satu Unicorn di Indonesia". vOffice (ing basa Inggris). 2018-11-19. Dijupuk 2019-10-18. 
  17. Wirayani, Prima. "Bos Djarum Sampai Nadiem Makarim Masuk List Orang Terkaya RI". news (ing basa Indonesia). Dijupuk 2019-10-21. 
  18. "Ditawari Jadi Menteri, Nadiem Makarim Mundur dari Gojek". teknologi (ing basa Inggris). Dijupuk 2019-10-23. 
  19. "Bloomberg - Are you a robot?". www.bloomberg.com. Dijupuk 2019-10-18. 
  20. digital, pikiran rakyat. "Masuk Daftar Bloomberg 50, Begini Jejak Nadiem Makarim". Pikiran Rakyat (ing basa Indonesia). Dijupuk 2019-10-18. 
  21. "Termuda se-Asia, Nadiem Makarim Raih Penghargaan Nikkei Asia Prize - Katadata News". katadata.co.id (ing basa Indonesia). 2019-05-29. Dijupuk 2019-10-18. 
  22. LDUI, LDUI (2019). "LDUI". Kontribusi Gojek. Dijupuk 18 October 2019. 
  23. GmbH, finanzen net. "GO-JEK Makes it Into Fortune's Change The World List, The Only Company from Southeast Asia on the List | Markets Insider". markets.businessinsider.com. Dijupuk 2019-10-18. 
  24. Post, The Jakarta. "Gojek once again in Fortune’s top-20 list of companies changing the world". The Jakarta Post (ing basa Inggris). Dijupuk 2019-10-18.