Mutah getih

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Mutah getih
Classification and external resources
ICD-10 ICD-10 Chapter K|K920
ICD-9 578.0
DiseasesDB 30745
MedlinePlus 003118
eMedicine med/3565
MeSH C23.550.414.788.400

Mutah getih (uga disebut hematemesis ) yaiku mbebasake getih kanthi cangkeme . [1] [2] [3] :308

Muntahake getih bisa dadi kedadeyan sing nguwatirake, nanging ing sawetara, mula buka kasebut bisa amarga ora pati penting ing lambene, banjur getih dileg lan mutah maneh, utawa ngubur liwat irunge, dileg, lan mutahaké tutuk. [4] Ing sabab endi tatu kasebut asalé ing tutuk/irung, adate ora patia ngawatirake. [4] Nanging, mutah getih bisa uga jalarane saka kahanan medis tenanan kayata lara jero, getihen ing organ, lan pecah organ/pembuluh getih. [4][1]

Ciri-cirine[besut | besut sumber]

Getih uga mutahaké wangun seger (clot utawa clot utawa cuwir abang padhang) utawa owah-owahan amarga enzim lan asam weteng , dadi coklat lan dibentuk kaya biji kopi. [2] Ngemut getih sing sethithik karo werna sing wis diganti iku sawijining gambar sing ora spesifik mutah-mutah lan ora perlu nunjukake perdarahan saluran ndhuwur sing pinunjul. [2]

Sabab[besut | besut sumber]

panggonan lan penyebab getihen bisa ditentokake dening pemeriksaa radiologi lan/utawa endoskopi .

  • Hematemesis bisa disebabake dening tatu utawa getihen ing saluran pencernaan ndhuwur . [5]
  • Hematemesis asring amarga saka pendarahan vaskular esophageal (peleburan pembuluh darah ing membran mukosa esophagus), ulkus lambung , erosi esofagus / membran mukus lambung amarga konsentrasi zat korosif, lan penyakit getih. Penyebab liya yaiku tumor ganas ing esophagus / weteng, getihen amarga divertikel saluran pencernaan.
  • Hematemesis bisa disebabake perdarahan akut saka saluran pencernaan utek utawa tutuk utawa faring . [6]

Hematemesis akut[besut | besut sumber]

Hemememesis akut minangka darurat banget umum ing rumah sakit lan isih nyebabake 8% - 14% saka kematian. [6] Antawis wong diwasa, getihen saka weteng utawa duodenum , ulkus esophageal lan vena varikos yaiku penyebab paling umum. [6] Ing bocah, luka mucosal lan vena varikos (biasane sekunder kanggo alangan vena ing ati ) umum lan ing setelan perawatan intensif, manajemen ventilator , infèksi, lan obat-obatan sing didominasi minangka penyebab stres ulkus . [6]

Perawatan[besut | besut sumber]

Perawatan wis rampung konservatif karo obat kanggo nyepetake pembekuan getih utawa menehi infus pitresin nganti 20 unit sing dibubarake ing 200 ml glukosa 5% sajrone 20 menit, utawa yen perlu transfusi getih.

Yen kabeh ora sukses, wis rampung kanthi surgery. Khusus kanggo tamponade pendarahan vaskular esophageal bisa rampung kanthi tabung Sengstaken. [1]

Muntahake getih ing kéwan[besut | besut sumber]

mutah getih asring dumadi ing asu, [1] amarga ana kaya ulcers ing membran mucous. [1]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. a b c d e Shadily, Hassan (1984). Ensiklopedi Indonesia Volume 2. Ichtiar Baru-Van Hoeve. k. 754. 
  2. a b c Patrick Davey (2005). At a Glance Medicine. Jakarta: Erlangga. ISBN 979-741-994-0. 
  3. Interpreting Signs and Symptoms. Nursing. Lippincott Williams & Wilkins. 2007. ISBN 9781582556680. 
  4. a b c (ing basa Inggris) Health Line: Vomitting blood
  5. Pierce A. Grace dan Neil L. Borley (2006). At a Glance Ilmu Bedah. Jakarta: Erlangga. 
  6. a b c d (ing basa Inggris) Glen E. Hastings MD (2005). "Hematemesis & Melena" (PDF). Dijupuk June 26 2014.  Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)

Cithakan:Kedokteran-stub