Musiyum Vatikan

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Musiyum Vatikan
Musei Vaticani
Rome Vatican Museums.jpg
Musiyum Vatikan saka Basilika Santo Petrus
Mura vaticane - ingresso ai Musei 00410.JPG
Musiyum Vatikan saka Basilika Santo Petrus
Dikukuhaké1506; 515 taun kapungkur (1506)
Pernah  Vatican City
Koordhinat41°54′23″N 12°27′16″E / 41.90639°N 12.45444°E / 41.90639; 12.45444Koordhinat: 41°54′23″N 12°27′16″E / 41.90639°N 12.45444°E / 41.90639; 12.45444
JinisMusiyum seni
Ukurané kolèksi70,000[1]
Dhayoh1,300,000 (2020)
DhirèkturBarbara Jatta[2]
Situs jaringanSitus jaringan resmi

Musiyum Vatikan (Itali: Musei Vaticani) ya iku musiyum kang nyimpen kolèksi-kolèksi seni Gréja Katulik Roma. Musiyum iki diadegaké déning Paus Yulius II ing abad kaping 16. Musiyum Vatikan uga nyimpen kolèksi-kolèksi patung uga karya seni Abad Renaisans lan artéfak Romawi sarta Mesir Kuna.[3][4] Nanging, Musiyum Vatikan ora mung nyimpen kolèksi saka Romawi utawa Mesir Kuna. Musiyum Vatikan uga duwé papan kanggo nyimpen kolèksi seni saka Indonésia.[5]

Sajarah[besut | besut sumber]

Sajarah utawa mula bukané Musiyum Vatikan iki dikandhakaké saka patung saka marmer kang dituku nalika abad 16. Ing 14 Januari 1506, Patung Laocoön ditemokaké ing kebon anggur cedhak Basilika Santa Maria Maggiore ing Roma. Sawisé ditemokaké patung kuwi mau, Paus Yulius III préntah marang Giuliano da Sangallo lan Michelangello Buonarotti kanggo nglakokaké panelitian patung kuwi mau banjur dituku déning Paus Yulius II lan didèlèhaké ing Vatikan supaya bisa didelok déning sapa waé. Ing Oktober 2006, Musiyum Vatikan umuré wis 500 tahun lan dirayakaké kanthi buka papan ékskavasi komplèk pasaréyan ing Bukit Vatikan kanggo umum.[6] Ing 1 Januari 2017, Direktur Musiyum Vatikan Antonio Paolucci kang wis dadi dirèktur kawit 2007 diganti dadi Barbara Jatta. Barbara Jatta dadi dirèktur wadon kapisan ing Musiyum Vatikan kang dilantik déning Paus Fransiskus.[7]

Kolèksi Indonésia[besut | besut sumber]

Indonésia uga dadi salah sijining nagara kang duwé papan kanggo nyimpen kolèksi seni ing Musiyum Vatikan. Kolèksi seni saka Indonésia kang disimpen ing Musiyum Vatikan ya iku wayang kulit, batik Jawa, ukiran kayu saka Suku Asmat, patung badak saka prunggu ing papan paméran Indonesian Garden, lan ana rèplika Candhi Barabudhur. Saliyané kolèksi seni Indonésia, uga ana papan kang isiné kawruh bab Indonésia supaya wong-wong utawa tamu Musiyum Vatikan bisa kenal lan ngerti budaya saka Indonésia.Papan kolèksi Indonésia kang ana ing Musiyum Vatikan diadegaké amarga ana kerja sama antarané pamaréntah Vatikan lan pamaréntah Indonésia.[5]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. "Meet Antonio Paolucci". Divento. Diarsip saka sing asli ing 2016-12-29. Dibukak ing 2016-12-28.
  2. Troszczynska, Katarzyna (1 January 2017). "To ona rządzi w Watykanie. Kim jest Barbara Jatta?" [Who is Barbara Jatta? She is the director of the Vatican] (ing basa Polandia). Virtual Poland. Dibukak ing 2017-08-29.
  3. Mediatama, Grahanusa (2020-05-24). "Museum Vatikan yang berisi mahakarya Renaisans terbesar di dunia dibuka mulai 1 Juni". kontan.co.id (ing basa Indonesia). Dibukak ing 2021-04-24.
  4. "Vatican Museums - Rome". Inexhibit (ing basa Inggris). Dibukak ing 2021-04-26.
  5. a b Wahyuni, Tri. "Indonesia Punya Ruang Koleksi di Museum Vatikan". gaya hidup (ing basa Indonesia). Dibukak ing 2021-04-26.
  6. "Ancient Roman treasures found under Vatican car park". the Guardian (ing basa Inggris). 2006-10-10. Dibukak ing 2021-04-26.
  7. "The Vatican appoints its first female museum head – but it can go further". the Guardian (ing basa Inggris). 2016-12-22. Dibukak ing 2021-04-26.