Museum Bahari

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Jujug: pandhu arah, pados
Museum Bahari

Museum Bahari punika salah setunggaling muséum ingkang nyimpen saha mamèraken kolèksi barang-barang ingkang anggadhahi sejarah ingkang nggadhahi gandèng cènèngipun kaliyan babagan kelautan negari Indonésia.[1] Museum Bahari punika dipundamel wiwit taun 1652 ngantos 1774 M.[1] Museum punika dipunanggep dados seksi sejarah ngadegipun kitha Batavia ingkang sapunika dipunwastani kitha Jakarta.[1]

Miturut sejarahipun, Museum Bahari punika salah setunggaling wewangunan ingkang sampun dangu saking paninggalan VOC.[1]Museum punika dipundamel ingkang sepisanan nalika taun 1652 M.[1] Nalika jaman penjajahan Walanda (VOC), wewangunan punika dipunginakaken kanggé gudhang kangge nyimpen, milih saha ngepaki asil bumi ingkang dados komoditas utama VOC inggih punika rempah-rempah saha pakeyan.[1] Kekalihipun punika laris sanget menawi dipunpasaraken wonten Éropah.[1] Rempah-rempah punika kadosta pala, mrica, saha kopi, tèh, lan kain.[2] Wewangunan punika manggen persis wonten ing pinggiripun kali Ciliwung.[1] Wewangunan punika wonten ingkang manggèn ing sisih wétan saha wonten ugi ingkang manggèn ing sisih kilèn.[1] Namanipun inggih punika gudang barat (Westzijdsche Pakhuizen), saha gudang timur (Oostzijdsche Pakhuizen).[1] Miturut carios wewangunan punika dipunbangun sesarengan kaliyan rampungipun pambangunan Kitha Batavia (Jakarta) kaliyan Kongsi Dagang Walandi (VOC).[1] Rumiyin, wewangunan punika wonten témbok utawi bèntèng ingkang ngubengi wewangunan punika.[1] Tembok utawi bèntèng punika dipunpercanten dados wates kitha Jakarta kaliyan laladan-laladan sanésipun nalika jaman Walandi.[1] Museum Bahari gadhah 126 koleksi barang-barang sejarah kelautan.[1] Utamanipun kapal saha prau-prau niaga tradisional.[1] Saking kathah koleksi punika wonten 19 kolèksi prau asli saha 107 miniatur, foto-foto saha biota laut sanesipun.[1] Wonten ugi tilas gudhang rempah-rempah VOC Walandi ingkang manggèn ing pinggiripun Teluk Jakarta.[1]

Cathetan suku[sunting | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q (id)id.wisatapesisir.com(dipunundhuh tanggal 17 September 2011)
  2. ^ (id)muséumbahari.org(dipunundhuh tanggal 17 September 2011)


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Museum_Bahari&oldid=1038352"