Muséum Nasional Kyushu

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa
Kyushu Kokuritsu Hakubutsukan
250px
Diadegaké 16 Oktober 2005
Lokasi Flag of Japan.svg Daizaifu, Prefektur Fukuoka, Jepang
Jinis sejarah
Dirèktur Karoku Miwa (direktur)
Situs wèb www.kyuhaku.jp

Muséum Nasional Kyushu (九州国立博物館 Kyushu Kokuritsu Hakubutsukan) inggih punika muséum sajarah ingkang dipunkelola Institut Nasional Peninggalan Budaya wonten ing Dazaifu, Prefektur Fukuoka, Jepang. Museum mapan ing gedung kanthi pitung tingkat, kalebet kalih tingkat ing ngandhap lemah. Lokasi muséum wonten ing caket Dazaifu Tenman-gū.

Benten kaliyan muséum nasional ing Tokyo, Kyoto, saha Nara ingkang langkung minangka muséum seni, Museum Nasional Kyushu minangka muséum sajarah. Museum punika kabangun saperlu mangertosi budaya Jepang saking sudut pandang Asia. Nalika jaman rumiyin, Kyushu minangka gerbang perdagangan saha pertukaran budaya kaliyan bangsa-bangsa sanesipun ing Asia. Koleksi muséum punika antawisipun artefeak saking jaman Batu Tua dumugi pungkasaning jaman Edo.[1]

Pambangunan muséum wonten ing Kyushu sampun dipunarep-arep déning Okakura Tenshin wiwit setunggal abad saderengipun. Pambangunan muséum sampun karintis Dazaifu Tenman-gū wiwit taun 1893, ananging tembe kawujud ing taun 2005.

Sajarah[besut | besut sumber]

Nalika wulan Juli 1893, pangurusDazaifu Tenman-gū gadhah rencana mbangun Museum Chinzei minangka bageyan saking pengetan 1000 taun Sugawara no Michizane.[2] Sabibaripun Prefektur Fukuoka sarujuk, pangurus wiwit ngempalaken dana. Nalika taun salajengipun wonten Perang Sino-Jepang Kapisanan, rencana mbangun muséum dipunbatalaken.

Dhaptar barang-barang kangge Museum Chinzei dipunbiwarakaken nalika taun 1896. Wonten gambar “Koma inu, Tembikar sue, saha ishibōchō. Nalika wulan Februari 1899, Okakura Tenshin ndherek biwarakaken wigatinipun pambangunan muséum wonten ing Kyushu. Dukungan kangge pambangunan muséum kaserat déning Mori Ōgai wonten salebeting artikel Ware o shite kyūshū no fujin tarashimeba (我をして九州の富人たらしめば) ingkang kamot ing Fukuoka Nichi Nichi Shimbun (sapunika Nishinippon Shimbun), 29 September 1899.[3]

Nalika Juni 1994, Kantor Kebudayaan mbentuk sawijining komite penyelidikan pambangunan muséum enggal. Ing Maret 1996, komite netepaken bilih pambangunan muséum enggal kaadanan ing Dazaifu, Prefektur Fukuoka. Rencana dhasar Museum Nasional Kyushu rampung nalika wulan Maret 1999.

Pambangunan gedung dipunwiwiti ing wulan Maret 2002, saha rampung nalika April 2005. Lajeng, badan hukum awujud institusi administrasi independen dipundhirikan minangka pengelola muséum.

Museum dipunbikak kangge masyarakat umum ing tanggal 16 Oktober 2005. Dumugi 19 Februari 2006, pihak muséum nedahaken total cacahing pangunjung langkung saking setunggal yuta tiyang. Dumugi 16 November 2007, muséum punika cacahing pangunjung sampun langking saking 4 yuta pangunjung.

Koleksi[besut | besut sumber]

Pusaka nasional[besut | besut sumber]

  • Shumoshukuairenzu, lukisan zaman Muromachi karya pelukis Masanobu Kano
  • Hikayat Eiga (Eiga monogatari), manuskrip novel jaman Kamakura, 17 jilid
  • Ōtachi jaman Kamakura, karya Raikunimitsu

Cathetan Suku[besut | besut sumber]

  • Hakubutsukan-tō kensetsu suishin kaigi, ed. (2002). "Kokuritsu hakubutsukan yūchi no ayumi(国立博物館誘致の歩み)". Bunmei no Crossroad Museum Kyusyu 72. 
  • Fukuoka-shi hakubutsukan jōsetsu tenjishitsu (bumon betsu) kaisetsu 272 "omoshiro hakubutsukan"(福岡市博物館常設展示室(部門別)解説272「おもしろ博物館」). 2005. 
  1. ^ Kyushu National Museum. Asiage (アジアージュー「海の道、アジアの路」). Tokyo: Tokyo Shoseki, 2005. p74.
  2. ^ Museum "focuses on history."
  3. ^ NHK: "Super Hi-Vision Becomes a Permanent Exhibit at the Kyushu National Museum" (p. 2), Broadcast Technology, no.25, Winter 2006; Masaoka, Kenichiro et al. (2006). "Image Quality Management for the Super Hi-Vision System at the Kyushu National Museum" (abstract), IEICE Transactions on Fundamentals of Electronics, Communications and Computer Sciences. E89-A: 2938-2944.

Pranala Njaba[besut | besut sumber]