Muhammad Samsudin Hardjakusumah

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Samsudin Hardjakusumah
Sam Bimbo.jpg

Raden Muhammad Samsudin Hardjakusumah (lair ing Kuningan, Jawa Barat, 6 Mèi 1942; umur 77 taun utawa kondhang karo jeneng Sam Bimbo[1] salah sijining anggota saka grup musik Bimbo (kelompok grup musik bersaudara). [2] Dhèwèké iku salah sijining anggota saka Bimbo (grup musik saudara ning Indonésia).[2] Musikus Indonésia sarjana Seni Rupa ITB lulusan taun 1968.[2] Istriné, Rubaah Samsudin saiki dianugrahi 4 anak lan putu siji.[2] Anaké kang pisanan jenengé Asri Dewi Lestari utawa lewih dikenal karo jeneng Achi SHE, anggota saka grup musik saka Bandung, SHE.[2]

Sam anak kapisan saka pitu saudara, sakaligus dadi ketua saka grup musik saudara iki.[2] Grup Band Saudara kang diketuai déning Sam Bimbo mau lair ning taun 1966.[3] Kang personilé dhèwèké dhéwé, Acil Bimbo, Jaka Bimbo lan Iin Parlina.[3] Grup musik iku kadayan déning musik latin, tetembangan kang dadi unggulan ning album pertamané duwé judhul Melati dari Jayagiri Ning taun 70-an tetembangané ngango lirik-lirik kang puitis.[3] Nalika personil grup ditambah Iin Parlina, tetembangan Bimbo ngangkat tema kauripan sadina-dina.[3] Ning era 80-an Bimbo ngubah tema ning tetembangané dadi tema, kritik pulitik.[3] Tau narima panghargaan saking Présidhèn Amérikah Sarékat lan Rusia, ya iku Ronald Reagen lan Leonid Brezhnev.[2] Ning taun 1982 narima panghargaan amarga tetembangankang nganggo tema nyegah Perang Dunya kaping III.[2] Ning bidah seni lukis, Sam tau nganakaké pameran tunggal ning Indonésia ning taun 1970, 1992, lan 2007.[2] Pameran tunggal ning Bangkok taun 1971, lan pameran gabungan ning Bandung, Yogyakarta, Bali lan Jakarta antara taun 1995 nganti taun 2005.[2] Uga tau dadi pelukis dinding kang ukurané nganti 10 x 30 m kango kadutaan Indonesia ning Bangkok, lukisan kang ukurané 8 x 12 m ning Gedung Parlemen Indonesia, lan lukisan kang ukurané 3 x 1,5 m ning Singapura.[2] Ning Jepang, lukisan kaligrafiné dikoleksi déning Bapak Nakajima nganti 20 lukisan.[2]

Filmography[besut | besut sumber]

Film kang pernah dilakoni déning Sam Bimbo [2][3]

  • Semalam di Malaysia (1975)
  • The Tarix Jabrix (2008)
  • Bebek Belur (2010)

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. Situs Resmi Sam Bimbo
  2. a b c d e f g h i j k l m Biografi Sam Bimbo dipununduh tanggal 29 Juni 2011
  3. a b c d e f Grup Musik Saudara (Bimbo) dipununduh tanggal 29 Juni 2011