Mohammed bin Salman

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Mohammed bin Salman
Secretary Pompeo Meets With Saudi Crown Prince Mohammed bin Salman (32862953548) (cropped).jpg
Mohammed bin Salman in 2019
Wiwit linggih
21 June 2017
RatuSalman
Kang sadurungéMuhammad bin Nayef
Menteri Pertahanan
Wiwit linggih
23 January 2015
RatuSalman
Kang sadurungéSalman bin Abdulaziz Al Saud
LairMohammed bin Salman bin Abdulaziz Al Saud
(1985-08-31) 31 Agustus 1985 (umur 35)
Riyadh, Arab Saudi
GariniPutri Sarah binti Mashhoor bin Abdulaziz Al Saud (o. 2008)
Putra
  • Pangeran Salman bin Mohammed
  • Pangeran Mashhur bin Mohammed
  • Putri Fahda binti Mohammed
  • Putri Noura binti Mohammed
Jeneng dawa
Mohammed bin Salman bin Abdulaziz bin Abdul Rahman bin Faisal bin Turki bin Abdullah bin Mohammed bin Saud
WangsaSaud
BapaRaja Salman
IbuFahda binti Falah Al Sultan

Mohammed bin Salman bin Abdulaziz Al Saud (Arab: محمد بن سلمان بن عبدالعزيز آل سعود‎, salin aksara Muḥammad bin Salmān bin ‘Abd al-‘Azīz Āl Su‘ūd‎; lair 31 Agustus 1985),[1][2][3] dikenal kanthi sebutan MBS,[4][5] yaiku Putra Mahkota Arab Saudi. Dheweke saiki dadi Wakil Perdana Menteri negara kasebut[6] (perdana menteri dicekel raja) lan uga Ketua Dewan Urusan Ekonomi lan Pembangunan, Ketua Dewan Urusan Politik lan Keamanan, lan Menteri Pertahanan - sing paling enom ing donya nalika diangkat. Dheweke wis diterangake minangka kekuwatan ing mburi dhampare bapake, Raja Salman. Dheweke diangkat dadi putra mahkota ing wulan Juni 2017 sawise keputusan Raja Salman kanggo nyingkirake Muhammad bin Nayef saka kabeh jabatan, nggawe Mohammed bin Salman diangkat dadi ahli waris dadi raja.[7]

Dheweke wis nyebabake sawetara reformasi sing sukses, kalebu peraturan sing matesi kekuwatan polisi agama, penghapusan larangan pembalap wanita ing wulan Juni 2018, lan sistem sistem pengawalan pria sing ringkih ing wulan Agustus 2019. Perkembangan budaya liyane ing pemerintahane kalebu konser publik Saudi pertama dening penyanyi wanita, stadion olahraga Saudi sing pertama sing ngakoni wanita,[8] tambah akeh wanita ing tenaga kerja,[9] lan mbukak negara kasebut menyang turis internasional kanthi ngenalake sistem e-visa, saéngga visa asing bisa ditrapake lan ditanggepi liwat Internet.[10] Program Vision 2030 duwé tujuan kanggo nyinau ékonomi Saudi liwat investasi ing sektor non-minyak kalebu teknologi lan pariwisata. Ing 2016, dheweke ngumumake rencana dhaptar saham perusahaan minyak negara Saudi Aramco.[11]

Referensi[besut | besut sumber]

  1. "Profile: Crown Prince Mohammed bin Salman". Al Jazeera. 21 June 2017. Diarsipna saka sing asli tanggal 22 June 2017. Dibukak tanggal 2 January 2018.
  2. "Ministries". Royal Embassy of Saudi Arabia – Washington, D.C. 30 April 2003. Diarsipna saka sing asli tanggal 1 December 2017. Dibukak tanggal 2 January 2018.
  3. "Who is Saudi Crown Prince Mohammed?". BBC News. 6 November 2017. Diarsipna saka sing asli tanggal 14 October 2017. Dibukak tanggal 2 January 2018.
  4. Sarah Aziza (1 February 2019). "Mohammed bin Salman Is Running Saudi Arabia Like a Man Who Got Away With Murder". The Intercept.
  5. Abdulaziz Ahmet Yasar (23 November 2018). "Is Trump's Middle East policy based on two fragile regional allies?". TRT World.
  6. "Mohammad bin Salman named new Saudi Crown Prince". TASS. Beirut. 21 June 2017. Diarsipna saka sing asli tanggal 22 June 2017. Dibukak tanggal 22 June 2017.
  7. Nicole Chavez; Tamara Qiblawi; James Griffiths. "Saudi Arabia's king replaces nephew with son as heir to throne". CNN. Diarsipna saka sing asli tanggal 22 June 2017.
  8. "Saudi Arabia to allow women to enter stadiums to watch soccer". New York Post. 12 January 2018. Diarsipna saka sing asli tanggal 10 February 2018. Dibukak tanggal 1 February 2018.
  9. "Mohammed bin Salman's reforms in Saudi Arabia could benefit us all". The Independent. 2 March 2018. Diarsipna saka sing asli tanggal 8 March 2018.
  10. Adam Baron. "The Other Magic Kingdom". Foreign Policy (ing basa Inggris). Dibukak tanggal 25 January 2019.
  11. "Saudi Arabia is considering an IPO of Aramco, probably the world's most valuable company". The Economist. 7 January 2016. Diarsipna saka sing asli tanggal 23 August 2018. Dibukak tanggal 16 August 2018.