County Alba: Béda antara owahan

Menyang navigasi Menyang panggolèkan
2 bèt wis ditambahake ,  4 taun kepungkur
c
→‎top: éjaan using AWB
c (→‎top: éjaan, replaced: yaiku → ya iku (3) using AWB)
c (→‎top: éjaan using AWB)
[[Image:Stoledeacon.jpg|thumb|left|230px|Wong [[diakon]] ngenaake alba lan [[Vestimentum|sinktura]] serta sehelai [[stola]] ungu]]
 
'''Alba''', sing arupi salah sijine teka [[vestimentum]] liturgis ing [[Gereja Katolik Roma]], [[Gereja Anglikan]] lan akeh gereja [[Protestan]], ya iku sehelai jubah linen putih, dawane nganti mata sikil lan biasane dilengkapi sehelai tali kanngo ngiket pinggang awerna putih (sinktura). Mulane alba ya iku sehelai tunik linen dawa sing dikenake deningdéning masyarakat Romawi kuno. Alba ya iku vestimentum liturgis paling tua, lan digunakake umat Kristiani kawet jaman biyen, khususe deningdéning para klerus ing liturgi [[Ekaristi]]. Sakiki, alba arupi vestimentum umum kanggo kabeh petugas liturgi ing jerone perayaan [[Misa]], apik klerus (sing ditahbiskan) maupun awam (sing ora ditahbiskan), lan dikenake ing nduwur pakaian sedina-dina utawa [[toga]] lan ning ngisor busana khusus, kayata stola, dalmatik utawa [[kasula]]. Yen alba ora kabeh nutupi kerah baju utawa
toga, maka dibutuhke sehelai amik sing dikenake ing ngisor alba. Panggunaan amik sifate opsional. Bentuk alba sing dicekaake kango penggunaan ing jaba gedung gereja mujudake surplis (untuk imam) lan sepupunya rohet (untuk uskup). Alba pasca Tridentina seringuga digawé berenda-renda. Ing masa sakwise renda-renda dadi ketinggalan zaman, kecuali ing sebagian paroki Katolik Roma lan pira-pira paroki Anglo-Katolik. Ing akeh paroki Anglikan, alba didekorasi kalian ''apparel''. Ing akeh Gereja Anglikan Duwur (High Church), Alba kui busana njeero sing dikenake ing ngisor vestimentum. Ing Gereja Anglikan Ngisor (Low Church) lan Gereja Anglikan Luas (Broad Church), Alba dianggep dadi pakaian sedina-dina.
 
63.083

besutan

Menu navigasi