Materi peteng: Béda antara owahan

Menyang navigasi Menyang panggolèkan
1 bèt wis ditambahake ,  4 taun kepungkur
c
→‎top: éjaan, replaced: yaiku → ya iku using AWB
c (→‎top: éjaan using AWB)
c (→‎top: éjaan, replaced: yaiku → ya iku using AWB)
{{Kosmologi}}
'''Materi peteng''' yaikuya iku [[materi]] kang ora bisa dideteksi nganggo [[radiasi]] kang dipancaraké utawa penyerapan radiasi saka materi iku dhewe, ananging anané bisa dibuktikaké saka efek [[gravitasi]] materi-materi kang katon kayata [[bintang]] lan [[galaksi]]. Dikira-kira anané materi iki ning [[alam dunya]] kaya efek gravitasi kang sering nunjukaké menawa sebeneré ana materi liya kang luwih akeh maneh, sing bisa diemati langsung. Materi peteng sering bisa nggawe ketidakkonsistenan sakjeroné teori [[dentuman dahsyat]].
 
Ana orané materi peteng iki bisa nentukaké [[takdir akir saka alam dunya]]. Kita ngerteni menawa saiki alam semesta kena pengembangan amarga cahaya saka benda langit kang luwih menunjukaké anané [[pergeseran merah]]. Akehé materi biasa kang katon ning alam semesta ora cukup kanggo nggawe gravitasi mandhekaké pengembangan, lan amarga iku. Pengembangan bakal dikelakon saterusé karo anané materi gelap. Biasané, gunggungé materi peteng kang cukup ning alam donya bisa menyebabaké pengembangan alam semesta mandek, malah bisa sawaliké (kang akiré nggawe ana [[Big Crunch]]). Ning kedadian kang ana, saiki akeh pamanggihan menawa gerakan-gerakan alam dunya didominasi dening komponen liyané, [[energi gelap]].
18.000

besutan

Menu navigasi