Kabupatèn Purwareja: Béda antara owahan

Menyang navigasi Menyang panggolèkan
1 bèt wis ditambahake ,  5 taun kepungkur
c
éjaan, replaced: kecamatan → kacamatan, desa → désa, Kecamatan → Kacamatan (39), kelurahan → kalurahan, Kelurahan → Kalurahan using AWB
c (éjaan using AWB)
c (éjaan, replaced: kecamatan → kacamatan, desa → désa, Kecamatan → Kacamatan (39), kelurahan → kalurahan, Kelurahan → Kalurahan using AWB)
<tr><td>Wakil Bupati:</td><td>---</td></tr>
<tr><td>Jembar<br />&nbsp;- Total: <br /></td><td> <br /> 1.034&nbsp;km²<br /></td></tr>
<tr><td>KecamatanKacamatan<br />&nbsp;- Cacahe: <br /></td><td> <br /> 16 KecamatanKacamatan<br /></td></tr>
<tr><td>[[Padunung]] <br />&nbsp;- Total: <br />&nbsp;- Kapadhetan: </td><td><br /> +/- 709.000 (2003) <br /> +/- 685 / km² </td></tr>
<tr><td>[[Suku Bangsa]]:</td><td>[[wong Jawa]]</td></tr>
 
== Sajarah ==
Kabupatèn Purwareja nduwèni sajarah sing tuwa, diwiwiti jaman Megalitik disinyalir wis ana kauripan kanthi komunitas pertanian sing tumata, kabukten anane sawetara paninggalan sajarah ing mangsa MEGALITH arupa MENHIR watu tegak ing sawetara wewengkon KecamatanKacamatan ing Kabupatèn Purwareja. Nalika jaman Hindhu Klasik, kawasan Tanah Bagelen nduwèni peran wigati jroning sajarah Kraton Mataram Kuna (Hindhu). Tokoh Sri Maharaja Balitung Watukoro dikenal minangka Maharaja Mataram Kuna paling gedhé, kanthi wewengkon kakuwasan nyakup: [[Jawa Tengah]], [[Jawa Wétan]] lan sawetara wewengkon ing njaban pulo Jawa.
 
Prof. [[Purbacaraka]] mratélakaké yèn Sri Maharaja Balitung Watukoro asal saka dhaérah Bagelen. Indhikasi iki kacetha ing jeneng "Watukoro" sing dadi jeneng sawijining kali gedhé, kali iki disebut uga kanthi jeneng Kali Bogowonto. Diarani mangkono, ngèlingi ing jaman iku ing gisiking kali kerep katon pandhita (Begawan).
 
Petilasan suci arupa [[lingga]], [[yoni]] lan [[stupa]] panggonan para begawan ngayahi upacara bisa dipirsani ing wewengkon [[Balédana, Loano, Purwareja|KelurahanKalurahan Balédana]], [[Loano, Purwareja|KecamatanKacamatan Loano]] lan Bagelen. Désa Watukoro déwé dumunung ing sungapan kali Bogowonto lan klebu wewengkon [[Purwadadi, Purwareja|KecamatanKacamatan Purwadadi]].
 
Pangembangan Agama Islam ing wewengkon Purwareja, diayahi déning Ki Cakrajaya, tukang nderes nira saka Bagelen, murid saka [[Sunan Kalijaga]]. Ki Cakrajaya luwih dikenal kanthi sebutan Sunan Geseng. Paninggalan Sunan Geseng akèh tinemu ing Bagelen lan Loano.
 
== Pemerentahan ==
Kabupatèn Purwareja ketata saking 16 [[kecamatankacamatan]], --- [[kelurahankalurahan]] lan --- [[desadésa]]. KecamatanKacamatan-KecamatanKacamatan ing Kabupatèn Purwareja ya iku:
*[[KecamatanKacamatan Bagelen, Purwareja|KecamatanKacamatan Bagelen]]
*[[KecamatanKacamatan Banyuurip, Purwareja|KecamatanKacamatan Banyuurip]]
*[[KecamatanKacamatan Bayan, Purwareja|KecamatanKacamatan Bayan]]
*[[KecamatanKacamatan Bener, Purwareja|KecamatanKacamatan Bener]]
*[[KecamatanKacamatan Bruno, Purwareja|KecamatanKacamatan Bruno]]
*[[KecamatanKacamatan Butuh, Purwareja|KecamatanKacamatan Butuh]]
*[[KecamatanKacamatan Gebang, Purwareja|KecamatanKacamatan Gebang]]
*[[KecamatanKacamatan Grabag, Purwareja|KecamatanKacamatan Grabag]]
*[[KecamatanKacamatan Kaligesing, Purwareja|KecamatanKacamatan Kaligesing]]
*[[KecamatanKacamatan Kemiri, Purwareja|KecamatanKacamatan Kemiri]]
*[[KecamatanKacamatan Kutoarjo, Purwareja|KecamatanKacamatan Kutoarjo]]
*[[KecamatanKacamatan Loano, Purwareja|KecamatanKacamatan Loano]]
*[[KecamatanKacamatan Ngombol, Purwareja|KecamatanKacamatan Ngombol]]
*[[KecamatanKacamatan Pituruh, Purwareja|KecamatanKacamatan Pituruh]]
*[[KecamatanKacamatan Purwodadi, Purwareja|KecamatanKacamatan Purwodadi]]
*[[KecamatanKacamatan Puworejo, Purwareja|KecamatanKacamatan Purworejo]]
 
== Catetan Suku ==
18.000

besutan

Menu navigasi