Macan sumatra: Béda antara owahan

Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Gedhéné ora owah ,  5 taun kepungkur
c
éjaan using AWB
c (Bot: Migrating 41 interwiki links, now provided by Wikidata on d:q191129 (translate me))
c (éjaan using AWB)
}}
 
'''Macan Sumatra''' (''Panthera tigris sumatrae'') inggih menikapunika salah satunggalipun subspésiès [[macan]] ingkang asalipun saking [[Pulo Sumatra]], [[Indonésia]].<ref name="buku1"/> Macan Sumatra kalebet salah satunggalipun saking enem subspésiès ingkang taskih wonten ngantos dumugi samenikasapunika lan mlebet klasifikasi [[sato kéwan]] kritis ingkang kaancem cures (''critically endangered'') wonten ing dhaftar warni abrit spésiès kaancem cures ingkang dipunrilis déning Lembaga Konservasi Donya [[IUCN]].<ref name="buku2">{{en}}[assessors=Cat Specialist Group; id=15966. 1996. Panthera tigris ssp. sumatrae; Database entry includes a brief justification of why this subspecies is critically endangered and the criteria used. Yogyakarta:Araska]</ref> Populasi Macan Sumatra liar kinten-kinten namung wonten 400-500 kémawon, utaminipun ingkang gesangipun ing taman-taman nasional ing Sumatra.<ref name="buku1"/> Uji genetik ingkang paling ènggal mratélakaken bilih wonten tandha-tandha genetik ingkang unik, ingkang dados pratandha bilih subspésiès menikapunika nggadhahi kemungkinan saged ngrembaka dados spésiès ingkang kapisah, syaratipun inggih menikapunika menawi spésiès menikapunika saged kasil lestari.<ref name="buku1"/>
 
== Genetik lan évolusi ==
Analisa DNA mratelakaken wonten hipotésis bilih Macan Sumatra sampun dipun''asing''aken saking subspésiès macan sanèsipum sasampunipun wonten prastawa minggahipun [[banyu|toya]] [[segara]] nalika jaman [[Pleistosen]] ngantos dumugi jaman [[Holosen]] (watawis 12.000 ngantos 6.000 taun ingkang kepengker).<ref name="buku1"/> Kanthi prastawa kasebat lan sajarah wontenipun évolusi menikapunika, Macan Sumatra miturut genetikipun dados bénten kaliyan sedaya subspésiès macan ing dharatan ageng (Asia) ingkang langkung caket gegayutanipun (genetikipun).<ref name="buku1">{{en}}[Cracraft J., Feinstein J., Vaughn J., Helm-Bychowski K. 1998. Sorting out tigers (''Panthera tigris'') Mitochondrial sequences, nuclear inserts, systematics, and conservation genetics; journal = Animal Conservation; volume = 1; kaca = 139–150; doi = 10.1111/j.1469-1795.1998.tb00021.x]</ref>
 
== Pranala Njawi ==
* {{id}}[http://alamendah.wordpress.com/2009/08/19/harimau-sumatera-semakin-langka/ ''Harimau sumatera semakin langka'']
* {{id}}[http://profauna.org/content/id/pressrelease/2009/profauna_menyerukan_pemerintah_untuk_menindak_tegas_perdagangan_harimau_dan_gajah.html ''ProFauna Survey tentang Perdagangan Harimau di Sumatera'']
''ProFauna Survey tentang Perdagangan Harimau di Sumatera'']
* {{id}}[http://www.wwf.or.id/berita_fakta/lembar_fakta/?10522/Factsheet-Sumatran-Tiger]
* {{en}}[http://users.skynet.be/de.peel Tijgeritorium: everything you want to know about tigers!]
== Cathetan suku ==
{{reflist}}
 
{{stub}}
 
[[Kategori:Artikel mawi basa krama]]
[[Kategori:Felidae]]
[[Kategori:Fauna Indonesia]]
 
 
{{stub}}
63.840

besutan

Menu navigasi