Gerty Cori: Béda antara owahan

Menyang navigasi Menyang panggolèkan
1 bèt wis ditambahake ,  5 taun kepungkur
c
éjaan, replaced: dokter → dhokter (8), Dokter → Dhokter using AWB
c (→‎Pranala Njaba: All info is kept in Wikidata, removed: {{Link GA|en}} (2) using AWB (10903))
c (éjaan, replaced: dokter → dhokter (8), Dokter → Dhokter using AWB)
| alma_mater = [[German Charles-Ferdinand University in Prague]]
| known_for = Extensive research on carbohydrate metabolism; described the [[Cori cycle]]; identified [[Glucose 1-phosphate]]
| awards = Many [[#Awards and recognitions|awards and recognitions]], including [[Penghargaan Nobel dalam Fisiologi atau KedokteranKedhokteran]] (1947)
| occupation = [[Biochemistry|Biochemist]]
}}
[[Image:Gerty Theresa Radnitz Cori (1896-1957) and Carl Ferdinand Cori.jpg|thumb|Gerty Cori with her husband and fellow-Nobelist, [[Carl Ferdinand Cori]], in 1947.]]
 
[[DokterDhokter|dr]]. '''Gerty Theresa Cori''' (kalair Radnitz) ({{lahirmati|[[Praha]]|15|8|1896||26|10|1957}}) inggih punika [[wanita]] kapisanan saking [[Amerika Serikat]]<ref name="internet 1">[http://beckerexhibits.wustl.edu/mowihsp/bios/cori.htm]</ref> ingkang pikantuk [[Penghargaan Nobel Fisiologi utawi KedokteranKedhokteran]] nalika taun [[1947]], ingkang dipuntampi kaliyan garwanipun dr. [[Carl Ferdinand Cori]], lan dr. [[Bernardo Houssay]] saking [[Argentina]].<ref name="internet 2">[http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/medicine/laureates/1947/cori-gt-bio.html]</ref>
 
== Pagesangan Awal ==
dr. Cori lair nalika tanggal [[15]] [[Agustus]] [[1896]] wonten ing [[Praha]], ingkang wekdal punika minangka bagéyan saking [[Kekaisaran]] [[Austria]]-[[Hungaria]]. Piyambakipun minangka ingkang palng sepuh saking 3 putri Martha lan Otto Radnitz, manajer [[pabrik gula]]. Kulawarga punika [[Yahudi]] lan piyambakipun dipundhidhik déning guru privat. <ref name="internet 3">[http://www.nlm.nih.gov/changingthefaceofmedicine/physicians/biography_69.html]</ref>
Nalika yuswanipun 16 taun lan dipunpangaruhi déning pakdhénipun, ingkang minangka [[profesor]] [[kedokterankedhokteran anak]] wonten ing [[Universitas Praha]], Cori milih sinau [[kedokterankedhokteran]]. Piyambakipun lulus kanthi gelar dokterdhokter nalika taun [[1920]].
 
Nalika piyambakipun nempuh pendidikan ing [[Fakultas KedokteranKedhokteran]], piyambakipun kapanggih kaliyan [[Carl F. Cori]], kanca [[sekolah]]ipun. Kekalihipun sami-sami ngalami kathah kegiyatan njawi lan kagungan minat wonten ing panalitén [[laboratorium]]. Lajeng kekalihipun palakrama nalika tanggal [[5]] [[Agustus]] [[1920]], lan pikantuk kedudukan ing [[Universitas Wina]]. Lajeng milih ngrembakaken karier wonten ing babagan panalitén kedokterankedhokteran tinimbang praktik dokterdhokter.
 
Nalika taun [[1922]], kekalihipun sami [[emigrasi]] ing [[Amerika Serikat]] saperlu gabung kaliyan staf ing [[Buffalo's New York Institute of Malignant Diseases]]. Piyambakipun dados asisten [[patologi]] lan piyambakipun dipuntunjuk minangka asisten [[biokimia]]. Kelalihipun dados warga negara [[Amerika Serikat]] nalika taun [[1928]] lan wonten ing taun [[1936]], kekalihipun sapun kagungan putra tunggal, Carl Thomas. Sadangunipun wonten ing [[Buffalo]], kekalihipun sami konsentrasi wonten ing "penyerapan" [[gula]] saking [[usus]] lan pangaruh [[epinefrin]] [[insulin]] wonten ing [[karbohidrat]] ingkang dipunserap lan utawi pembentukan lan degradasi [[gliserin]]. <ref name="internet 4">[http://www.jewishvirtuallibrary.org/jsource/biography/cori.html]</ref>
 
== Taun-taun pungkasan ==
Nalika musim panas [[1947]], piyambakipun wiwit ngraosaken gejala [[Myelofibrosis]], penyakit penyempitan [[tulang]] ingkang jarang kadadosan. Antawis 10 taun piyambakipun nerusaken karyanipun, ngalami mumet ananging boten purun mungkasi kegiyatan laboratoriumipun. Nalika [[26]] [[Oktober]] [[1957]], piyambakipun sééda akibat [[gagal ginjal]].
 
== Trivia ==
[[Penyiar]] misuwur, [[Edward R. Murrow]], memuji persembahan, ketulusan intelektual, keteguhan, lan profesionalismenipun saperlu balesan wonten ing biokimia.
 
==Cathetan Suku==
 
{{DEFAULTSORT:Cori, Gerty}}
 
[[Kategori:Pemenang Hadhiah Nobel ing bidang fisiologi utawa kadhokteran]]
[[Kategori:Ahli biokimia Amerika Serikat]]
18.000

besutan

Menu navigasi