Malaria: Béda antara owahan

Menyang navigasi Menyang panggolèkan
3 bèt wis ditambahake ,  4 taun kepungkur
c
éjaan, replaced: yaiku → ya iku (2), dokter → dhokter using AWB
c (éjaan using AWB)
c (éjaan, replaced: yaiku → ya iku (2), dokter → dhokter using AWB)
'''Malaria''' iku sajinis [[panyakit nular]] sing ngakibataké watara 350-500 yuta wong kainfèksi lan luwih saka 1 yuta mati saben taun, utamané ing dhaérah [[tropis]] lan ing [[Afrika]].
 
Kanggo panemuan ngenani panyebab malaria, sawijining dokterdhokter militèr Prancis [[Charles Louis Alphonse Laveran]] dianugerahi [[Bebungah Nobel kanggo Fisiologi lan Medis]] ing taun [[1907]].
 
== Sebab lan gejala ==
Malaria disebabaké déning [[parasit]] [[protozoa]]. ''[[Plasmodium]]'' (salah siji [[Apicomplexa]]) lan panularan vèktor kanggo parasit malaria manusia yaikuya iku [[lemut]] [[Anopheles]]. Ragam saka [[Plasmodium falciparum]] saka parasit iki tanggung jawab marang 80% kasus lan 90% pepati.
 
Gejala malaria klebu [[demam]], [[nggreges]], [[arthralgia]] (lara sendhi), [[muntah]]-muntah, [[anemia]], lan [[kejang]].
Kanggo sawijining serangan malaria falciparum akut kanthi parasit sing résisten marang klorokuin, bisa diwènèhi kuinin utawa kuinidin sacara intravena. Jroning jinis malaria liyané arang kedadéyan résistènsi marang klorokuin, amarga saka iku biasané diwènèhi klorokuin lan primakuin.
 
Prinsip pananganan malaria sacara umum yaikuya iku yèn tanpa komplikasi diwènèhi peroral artesunat kombinasi karo amodiakuin (artesdiakuin) utawa coartem utawa duo-cotexcin, déné malaria kanthi komplikasi diwènèhi artesunat 2,4 mg/kgbb ing jam ka 0 - 12 - 24 - 72 lan saterusé nganti pasien bisa diterapi sacara oral utawa digunakaké artemeter 3,2 mg/kgbb diterusaké nganggo 1,6 mg/kgbb.
 
== Referensi ==
18.000

besutan

Menu navigasi