Malaria: Béda antara owahan

Menyang navigasi Menyang panggolèkan
11 bèt wis ditambahake ,  4 taun kepungkur
c
éjaan using AWB
c (→‎Animasi, gambar, lan foto: All info is kept in Wikidata, removed: {{Link FA|de}} (4) using AWB (10903))
c (éjaan using AWB)
 
== Sebab lan gejala ==
Malaria disebabaké déning [[parasit]] [[protozoa]]. ''[[Plasmodium]]'' (salah siji [[Apicomplexa]]) lan panularan vèktor kanggo parasit malaria manusia yakuwiyaiku [[lemut]] [[Anopheles]]. Ragam saka [[Plasmodium falciparum]] saka parasit iki tanggung jawab marang 80% kasus lan 90% pepati.
 
Gejala malaria klebu [[demam]], [[nggreges]], [[arthralgia]] (lara sendhi), [[muntah]]-muntah, [[anemia]], lan [[kejang]].
-->
== Pangobatan ==
Pangobatan malaria gumantung marang jinis parasit lan résistènsi parasit marang [[klorokuin]].
 
Kanggo sawijining serangan malaria falciparum akut kanthi parasit sing résisten marang klorokuin, bisa diwènèhi kuinin utawa kuinidin sacara intravena. Jroning jinis malaria liyané arang kedadéyan résistènsi marang klorokuin, amarga saka kuwiiku biasané diwènèhi klorokuin lan primakuin.
 
Prinsip pananganan malaria sacara umum yakuwiyaiku yèn tanpa komplikasi diwènèhi peroral artesunat kombinasi karo amodiakuin (artesdiakuin) utawa coartem utawa duo-cotexcin, déné malaria kanthi komplikasi diwènèhi artesunat 2,4  mg/kgbb ing jam ka 0 - 12 - 24 - 72 lan saterusé nganti pasien bisa diterapi sacara oral utawa digunakaké artemeter 3,2  mg/kgbb diterusaké nganggo 1,6  mg/kgbb.
 
== Referensi ==
* [http://news.bbc.co.uk/2/shared/spl/hi/picture_gallery/05/world_burden_of_malaria/html/1.stm Burden of Malaria], [[BBC]] pictures relating to malaria in northern [[Uganda]]
* [http://www.sumanasinc.com/scienceinfocus/sif_malaria.html Malaria: Cooperation among Parasite, Vector, and Host (Animation)]
 
{{medis-stub}}
 
[[Kategori:Malaria| ]]
 
 
{{medis-stub}}
63.083

besutan

Menu navigasi