Tradhisi Ya Qawiyyu: Béda antara owahan

Menyang navigasi Menyang panggolèkan
7 bèt wis dibusak ,  5 taun kepungkur
c
→‎top: éjaan using AWB
c (→‎top: éjaan using AWB)
[[Gambar:Ya-Qowiyyu.jpeg|250px|thumb|Apeman Ya Qawiyyu.]]
'''''Tradhisi Ya Qawiyyu''''' yaiku salah sawijining tradhisi kang ana ing kutha [[Klathen|Klathèn]]. Tradhisi kang ana ing kecamatan [[Jatinom, Klathèn|Jatinom]], [[Klathen|Klathèn]] iki biyèn dikenalaké déning tokoh Islam kang aran [[Ki Ageng Gribig]].<ref name="Jogjatrip"> [http://www.jogjatrip.com/en/encyclopedia/detail/365/ki-ageng-gribig jogjatrip.com] diaksès 17 Oktober 2011 </ref> Ki Ageng Gribig kuwiiku katurunan saka [[Raden Mas Guntur]] utawa [[Wasibagno]], katurunan saka [[Raja Brawijaya]] saka [[Majapahit]]. Ki Ageng Gribig kang jeneng enomé [[Syekh Wasibagno Timur]] lelana tekan [[Gunung Merapi]]. Wit [[Jati (tanduran)|Jati]] enom dipilih panggon donga lan tekan saiki dikenal dadi Jatinom.<ref name="kompas"> [http://citizenimages.kompas.com/citizen/view/60738-Tradisi-Ya-Qowiyyu kompas.com]''diaksès 17 Oktober 2011.</ref>
 
''Apeman Ya Qawiyyu'' bareng suwé urip ana ing Jatinom lan nyebaraké [[Islam]], sawijining dina [[Ki Ageng Gribig]] munggah kaji. Mulih saka [[Mekah]] [[Ki Ageng Gribig]] gawa banyu zam-zam lan [[roti gimbal]]. Ki Ageng lan Nyi Ageng arep mbagi olèh-olèhé saka Arab kanggo tangga-tanggané nanging jebulé kurang. Sabanjuré Ki Ageng ngongkon Nyi Ageng gawé roti sing kaya roti gimbal. Roti iki kawitané dijenengi ''afwan'' (basa Arab), sing tegesé "njaluk pangapura". Nanging jenengé wong Jawa ngucapké afwan suwé-suwé dadi ''[[apem]]''. Pambagéyan apem kuwiiku suwé-suwé dadi pakulinan masarakat [[Jatinom, Klathèn|Jatinom]].<ref> [http://oase.kompas.com/read/2010/01/29/18474495/Upacara..quot.Ya.Qowiyyu.quot..Sebar.4.5.Ton.Kue. kompas.com Apem Upacara "Ya-Qowiyyu" Sebar 4,5 Ton Kue Apem] diaksès 21 Oktober 2011.</ref>
 
Miturut cathetan sajarah masarakat [[Klathen|Klathèn]], Ya Qawiyyu wis kaleksanan awit taun 1589. Ana khasanah [[kabudayan]] [[Jawa]], Ya Qawiyyu uga dikenal ''Ongkowiyu''. Jeneng Ya Qawiyyu sajatiné dijupuk saka donga lan ungkapan syukur saka [[Ki Ageng Gribig]] sakwisé slamet tekan omah saka munggah [[kaji]].<ref>Ruslani (2008). ''Ki Ageng Gribig dan Tradisi Ya Qawiyyu''. Sukoharjo: PT. Hamudha Prima Media.</ref>
63.805

besutan

Menu navigasi