Istanbul: Béda antara owahan

Menyang navigasi Menyang panggolèkan
12 bèt wis ditambahake ,  4 taun kepungkur
c
éjaan using AWB
c (→‎top: éjaan, replaced: yaiku → ya iku using AWB)
c (éjaan using AWB)
[[Gambar:Istanbul Turkey Provinces locator.gif|thumb|280px|Lokasi Istanbul.]]
'''Istanbul''' ([[basa Turki]]: İstanbul) iku [[kutha]] sing paling gedhé ing [[Turki]]. Nganti taun [[1930]] kutha iki luwih umum dikenal déning wong ''barat'' kanthi jeneng Yunani-né ya iku [[Konstantinopel]]; sawetara ana sing ngarani ''Stambul'', khususé ing [[abad ke-19]]. Luwih adoh sakdurungé, kutha iki uga naté dikenal minangka [[Bizantium]] utawa [[Byzantion]].
Kutha iki nduwé pedunungpadunung 11 yuta jiwa.
[[Gambar:Istanbul collage 5555.jpg|thumb|260px|Istanbul]]
[[Gambar:Istambul and Bosporus big.jpg|thumb|220px|Gambar Istambul dan [[Bosporus]] kang dijupuk saka citra satelit]]
Kanthi populasiné sing kurang luwih 11 nganti 15 yuta, Istanbul dadi kutha kang paling padhet padunungé ing Turki lan ngrupaaké salah sawijining [[Kutha gedhé donya|kutha paling gedhé]] ing [[Éropah]]. Kutha iki uga dadi ibu kutha krajan administratif
[[Daftar provinsi Turki|Provinsi]] [[Provinsi Istanbul|Istanbul]].
 
== Sajarah ==
Didhegaké déning kaisar [[kekaisaran Romawi|Romawi]] [[Konstantin I saka Kekaisaran Romawi|Konstantin]] ing [[koloni Yunani]] kuno sing arané [[Bizantium]], lan dijenengké [[Konstantinopel]] kanggo ngurmati kaisar, kutha iki dadi ibu kutha krajan wétan [[kekaisaran Romawi]] lan sabanjuré dadi ibu kutha krajan [[kekaisaran Romawi Wétan]]. Sawisé runtuh [[Konstantinopel]] ana ing taun [[1453]] kutha iki dadi bagian lan dadi ibu kutha krajan [[Kekaisaran Ottoman]]. Sakdurungé perebutan mau, bangsa Turki ngarani kutha iki kanthi jeneng ''İstanbul,'' nanging sacara resmi migunaaké jeneng ''Qustantaniyyeh'' (قسطنطنيه), kang surasané "Kota Konstantin" djroning [[basa Arab]]. Mung, ana ing tanggal [[28 Maret]] [[1930]] kutha iki dijenengké ''Istanbul'' manèh.
 
== Wisata ==
63.083

besutan

Menu navigasi