Estrogen: Béda antara owahan

Menyang navigasi Menyang panggolèkan
3 bèt wis ditambahake ,  5 taun kepungkur
c
→‎top: éjaan, replaced: yaiku → ya iku (3) using AWB
c (gawé using AWB)
c (→‎top: éjaan, replaced: yaiku → ya iku (3) using AWB)
[[Gambar:Oestradiol-2D-skeletal.png|thumb|[[Estradiol]]]]
[[Gambar:Estrone structure.svg|thumb|[[Estron]]]]
'''Estrogen''' (-utawa '''oestrogen''') -yaikuya iku sekelompok senyawa [[steroid]] kang fungsine utamane minangka [[hormon]] [[seks]] [[wanita]]. Senajan turah isa iku ing jero awak [[pria]] utawa wanita, kandungane luwih duwur ing awak wanita umur subur. Hormon iki nyebapake perkembangan lan nahanake tanda-tanda [[kelamin]] [[Tanda kelamin sekunder|sekunder]] ing wanita, kaya [[susu]], lan uga melu sajrone kekandelan [[endometrium]] utawa sajrone pengaturan [[siklus haid]]. nalika wektu [[menopause]], estrogen mulai kurang sahingga isa nyebapake pira-pira efek, ing antarane ''hot flash'', kanti kringet nalika wektu [[turu]], lan was-was kang ora wajar.
 
telu jenis estrogen utama kang turah sacara alami sajrone awak wanita yaikuya iku [[estradiol]], [[estriol]], lan [[estron]]. Awit ''[[menarche]]'' nganti [[menopause]], estrogen utama -yaikuya iku [[estradiol|17β-estradiol]]. Ing jero awak, katelu jenis estrogen kasebut digawé saka [[androgen]] kanti bantuan [[enzim]]. Estradiol digawé saka [[testosteron]], wondene estron digawé saka [[androstenadion]]. Estron kanti sifat luwih lemah ketimbang estradiol, lan ing wanita pasca menopause estron ditemokake luwih akeh ketimbang estradiol. Pira-pira zat alami utawa gawéyan wis ditemokake duweni aktivitas kang sifate pada estrogen<ref>{{cite journal | author = Fang H, Tong W, Shi L, Blair R, Perkins R, Branham W, Hass B, Xie Q, Dial S, Moland C, Sheehan D | title = Structure-activity relationships for a large diverse set of natural, synthetic, and environmental estrogens. | journal = Chem Res Toxicol | volume = 14 | issue = 3 | pages = 280-94 | year = 2001 | id = PMID 11258977}}</ref>. Zat gawéyan kang sifate kaya estrogen disebut ''xenoestrogen'', wondene bahan alami saka wit-witan kang duweni aktivitas kaya estrogen disebut ''fitoestrogen''.
 
Estrogen digunakake minangka bahan pil [[kontrasepsi]] lan juga terapi kanggo wanita [[menopause]].
18.000

besutan

Menu navigasi