Kumarin: Béda antara owahan

Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
5 bèt wis ditambahake ,  4 taun kepungkur
c
éjaan, replaced: yaiku → ya iku (5) using AWB
c (mbenakaké éjaan using AWB)
c (éjaan, replaced: yaiku → ya iku (5) using AWB)
}}
 
'''Kumarin''' yaikuya iku senyawa [[metabolit sekunder]] arupa lenga [[atsiri]] kang kabentuk utamane saka turunan [[glukosa]] nonatsiri nalika proses dadi tuwa utawa nalika lara.<ref name="Salisbury">Salisbury FB, Ross CW. 1995. ''Fisiologi Tumbuhan, Jilid 2''. penerjemah: Lukman DR, Sumaryono. Bandung:Penerbit ITB. Hal:147-148. ISBN 979-8591-27-5</ref>
Iki wigati utamane ing tanduran [[alfalfa]] lan [[semanggi]] legi kang kumarinne nyebabake ambon-ambon kang kas sakawit sawise kaloro tanduran mau dibabat.<ref name="Salisbury"/> Para paneliti wis ngembangake galur semanggi tertemtu kang ngandhut sithik kumarin lan galur liyane kang ngandhut kumarin kanthi bentuk terikat.<ref name="Salisbury"/> Kabeh galur mau sacara ékonomi wigati banget amarga kumarin-bebas bisa owah dadi produk kang ngandhut [[racun]], [[dikumarol]], yen semanggi rusak nalika panyimpenan.<ref name="Salisbury"/> Dikumarol yaikuya iku senyawa [[antipenggumpalan]] kang nyebabake penyakit semanggi legi (penyakit perdarahan) ing kewan [[ruminansia]] (pemamah biak kaya sapi) kang mangan tanduran kang ngandhut dikumarol.<ref name="Salisbury"/>
 
[[Skopoletin]] yaikuya iku kumarin racun kang sumebar ing tanduran lan kerep ditemoni ing kulit wiji.<ref name="Salisbury"/> Skopoletin minangka salah siji senyawa kang dinuga nggondeli thukuling wiji tertemtu, nyebabake [[dormansi]] nganti senyawa mau kaumbah (tuladhane, dening udan kang lumayan deres saengga kelembapane cukup tumrap modoting kecambah).<ref name="Salisbury"/> Dadi peranane yaikuya iku minangka penghambat alami thukuling wiji.<ref name="Salisbury"/>
 
== Aktivitas Biologis ==
Salah siji jinis kumarin yaikuya iku [[preosen]] kang diisolasi ing taun 1976 saka tanduran''[[Ageratum houstanianum]]'' nyebabake [[metamorfosis]] dini ing pirang-pirang [[spesies]] [[serangga]] kanthi mudhune tingkat [[hormon panoman]] serangga saengga nyebabake pambentukkan serangga dhewasa kang [[mandul]].<ref name="Chang"/> Pamudhune tingkat [[hormon]] uga mudhunake produksi [[feromon]] dening serangga lanang saengga daya tarik seksual marang serangga wadon dadi mudhun.<ref name="Chang">Chang F, Hsu CL. 1981. Preocene II affects sex attractancy in medfly. ''Bioscince'' 31:676-677.</ref> Kanthi kaprigelan kaya mau, preosen duweni potensi minangka [[insektisida]] kang duweni pengaruh mung marang spesies sasaran.<ref name="Chang"/>
 
== Delengen uga ==
18.000

besutan

Menu navigasi