Katabolisme: Béda antara owahan

Menyang navigasi Menyang panggolèkan
3 bèt wis ditambahake ,  6 taun kepungkur
c
éjaan, replaced: yaiku → ya iku (6) using AWB
c (~ kategori)
c (éjaan, replaced: yaiku → ya iku (6) using AWB)
[[image:Catabolism schematic.svg|thumb|300px]]
 
'''Katabolisme''' iku réaksi pamecahan utawa panguréan [[senyawa]] komplèks ([[organik]]) dadi senyawa kang luwih prasaja ([[anorganik]]).<ref name="buku1">{{id}}(Kistinnah, I., Lestari, E.S. (2009)." Biologi 3: Makhluk Hidup dan Lingkungannya Untuk SMA/MAKelas XII (BSE)".Jakarta:Pusat Perbukuan, Depdiknas. Hal.45)</ref> Ing réaksi panguréan iku diasilaké [[ènèrgi]] kang asalé saka uculé talénan-talénan senyawa kimia kang lagi dipecah.<ref name="buku1"/> Nanging ènèrgi kang diasilaké iku ora bisa banjur dienggo déning [[|[[sèl (biologi)|sèl]], ènèrgi iku kudu diowahi dhisik ing rupa senyawa Adenosin Trifosfat (ATP) kang duwé kandhungan ènèrgi kang dhuwur.<ref name="buku1"/> Tujuwan utamané réaksi katabolisme yaikuya iku kanggo mbébasaké ènèrgi kang ana ing senyawa sumber yaikuya iku Adenin Trifosfat (ATP).<ref name="buku1"/> Réaksi pamecahan ènèrgi ing katabolisme umumé ditepungi kanthi aran [[rèspirasi]].<ref name="buku1"/>
 
Rèspirasi iku prosès pambébasan ènèrgi kimia ing njero awaké [[organisme]] nganggo cara [[réaksi rédhoks]] (nambahi oksigèn) ing molekul organik.<ref name="buku1"/> Ing réaksi iku bakal diasilaké ènèrgi ing rupa [[Adenosin Trifosfat]] (ATP) lan CO<sub>2</sub> lan duwé kasil luwihan H<sub>2</sub>O. Yèn molekul kang dienggo dadi substrat kanggo di[[oksidhasi]] yaikuya iku [[gula]] yaikuya iku [[glukosa]], mula prosèsé iku ana 3 tahap yaikuya iku [[glikolisis]], dekarboksilasi oksidatif utawa [[siklus krébs]] lan fosforilasi oksidatif utawa [[transpor èlèktron]]. Glikolisis iku réaksi tahap pisanan kang nganggo cara [[aérob]] kang kedadéyan ing [[mitokondria]].<ref name="buku2">{{id}}(Kistinnah, I., Lestari, E.S. (2009)." Biologi 3: Makhluk Hidup dan Lingkungannya Untuk SMA/MAKelas XII (BSE)".Jakarta:Pusat Perbukuan, Depdiknas. Hal.47)</ref> Siklus Krébs yaikuya iku siklus ing endi glukosa dipecah ing njero mitokondriané sèl.<ref name="buku2"/> Transpor èlèktron iku réaksi rédhoks kang kedadéyan ing mitokondria kang nglibataké dat perantara kanggo ngasilaké ATP lan H<sub>2</sub>O. <ref name="buku2"/>
 
==Cathetan sikil==
{{Reflist}}
 
[[Kategori:Biologi]]
[[Kategori:Métabolisme]]
18.000

besutan

Menu navigasi