Kabupatèn Purwareja: Béda antara owahan

Menyang navigasi Menyang panggolèkan
30 bèt wis ditambahake ,  5 taun kepungkur
c
éjaan using AWB
c (éjaan using AWB)
<tr><td align="center" width="140px">Lambang Purwareja</td>
</table></td></tr>
<tr><td align="center" colspan=2 style="border-bottom:3px solid gray;"><font size="-1">[[Motto]]: "Purworejo Berirama (bersih, indah, aman, dan makmur)<ref>[http://sosbud.kompasiana.com/2010/12/31/anehnya-slogan-kota/ sosbud.kompasiana.com:Anehnya Slogan Kota] (diaksès tanggal 6 Sèptèmber) </ref>" <br /></font></td></tr>
<tr><td align="center" colspan=2>[[Gambar:Locator kabupaten purworejo.png|250px]]</td></tr>
<tr><td>Dina Dadi:</td><td>...</td></tr>
<tr><td>[[Bupati]]:</td><td>---</td></tr>
<tr><td>Wakil Bupati:</td><td>---</td></tr>
<tr><td>Jembar<br />&nbsp;- Total: <br /></td><td> <br /> 1.034 &nbsp;km²<br /></td></tr>
<tr><td>Kecamatan<br />&nbsp;- Cacahe: <br /></td><td> <br /> 16 Kecamatan<br /></td></tr>
<tr><td>[[PedunungPadunung]] <br />&nbsp;- Total: <br />&nbsp;- Kapadhetan: </td><td><br /> +/- 709.000 (2003) <br /> +/- 685 / km² </td></tr>
<tr><td>[[Suku Bangsa]]:</td><td>[[wong Jawa]]</td></tr>
<tr><td>[[Agama]]:</td><td>[[Kejawen]], [[Islam]], [[Protestan]], [[Katulik]], [[Hindhu]] lan [[Buddha]]</td></tr>
 
[[Gambar:Purwareja.jpg|thumb|290px| Peta Purwareja]]
'''Kabupatèn Purwareja''' ([[hanacaraka]]:ꦥꦸꦂꦮꦉꦗ) iku sawijine kabupatèn ing [[Jawa Tengah]], lokasiné ing sisih kulon [[DIY]], kutha [[Purwareja]] iku [[ibukutha]] kabupatèné, kutha-kutha liyané : ---, lan liya-liyané. Jembar wilayahwewengkon Kabupatèn iki ± 1.034 &nbsp;km² utawa --- hèktar.
 
Kabupatèn Purwareja wewatesan :
 
== Sajarah ==
Kabupatèn Purwareja nduwèni sajarah sing tuwa, diwiwiti jaman Megalitik disinyalir wis ana kauripan kanthi komunitas pertanian sing tumata, kabukten anane sawetara paninggalan sajarah ing mangsa MEGALITH arupa MENHIR watu tegak ing sawetara wilayahwewengkon Kecamatan ing Kabupatèn Purwareja. Nalika jaman Hindhu Klasik, kawasan Tanah Bagelen nduwèni peran wigati jroning sajarah Kraton Mataram Kuna (Hindhu). Tokoh Sri Maharaja Balitung Watukoro dikenal minangka Maharaja Mataram Kuna paling gedhé, kanthi wilayahwewengkon kakuwasan nyakup: [[Jawa Tengah]], [[Jawa Wétan]] lan sawetara wilayahwewengkon ing njaban pulo Jawa.
 
Prof. [[Purbacaraka]] mratélakaké yèn Sri Maharaja Balitung Watukoro asal saka dhaérah Bagelen. Indhikasi iki kacetha ing jeneng "Watukoro" sing dadi jeneng sawijining kali gedhé, kali iki disebut uga kanthi jeneng Kali Bogowonto. Diarani mangkono, ngèlingi ing jaman iku ing gisiking kali kerep katon pandhita (Begawan).
 
Petilasan suci arupa [[lingga]], [[yoni]] lan [[stupa]] panggonan para begawan ngayahi upacara bisa dipirsani ing wilayahwewengkon [[Balédana, Loano, Purwareja|Kelurahan Balédana]], [[Loano, Purwareja|Kecamatan Loano]] lan Bagelen. Désa Watukoro déwé dumunung ing sungapan kali Bogowonto lan klebu wilayahwewengkon [[Purwadadi, Purwareja|Kecamatan Purwadadi]].
 
Pangembangan Agama Islam ing wilayahwewengkon Purwareja, diayahi déning Ki Cakrajaya, tukang nderes nira saka Bagelen, murid saka [[Sunan Kalijaga]]. Ki Cakrajaya luwih dikenal kanthi sebutan Sunan Geseng. Paninggalan Sunan Geseng akèh tinemu ing Bagelen lan Loano.
Petilasan suci arupa [[lingga]], [[yoni]] lan [[stupa]] panggonan para begawan ngayahi upacara bisa dipirsani ing wilayah [[Balédana, Loano, Purwareja|Kelurahan Balédana]], [[Loano, Purwareja|Kecamatan Loano]] lan Bagelen. Désa Watukoro déwé dumunung ing sungapan kali Bogowonto lan klebu wilayah [[Purwadadi, Purwareja|Kecamatan Purwadadi]].
 
Pangembangan Agama Islam ing wilayah Purwareja, diayahi déning Ki Cakrajaya, tukang nderes nira saka Bagelen, murid saka [[Sunan Kalijaga]]. Ki Cakrajaya luwih dikenal kanthi sebutan Sunan Geseng. Paninggalan Sunan Geseng akèh tinemu ing Bagelen lan Loano.
Kenthol Bagelen sing dadi Pasukan Andalan Sutawijaya, tokoh sing sabanjuré jumeneng nata dadi Panembahan Senopati, minangka dhasar pambentukan Krajan Islam Mataram. Ing periodé sabanjuré nalika Sultan Agung kuwasa ing Mataram, pasukan saka Bagelen iki sing duwé andhil jroning panyerangan menyang Batavia lan klebu pasukan inti Mataram.
 
Akibat saka [[Prejanjèn Giyanti]] 1755 sing misahaké Krajan Jawa dadi loro, yaiku Surakarta lan Yogyakarta, tanah Bagelen nampa akibaté, yakuwiyaiku tanah Bagelen dipara dadi rong bagéan yakuwiyaiku kanggo Yogyakarta lan Surakarta, ananging amarga ora cetha wates-watesé wusanané dadi conkrah ora lèrèn-lèrèn.
Mangsa [[Perang Dipanegara]] taun (1825 - 1830) tanah Bagelen dadi basis perlawanan [[Pangéran Dipanegara]]. Sarampungé Perang Dipanegara, Tanah Bagelen lan Tanah Banyumas dijaluk kanthi peksa déning [[Walanda]]. Walanda banjur nyerahaké marang Ngabehi Resodiwiryo sing mbantu nglawan pemberontak, dadi Panguasa Tanggung kanthi gelar Tumenggung Cakrajaya sing sabanjuré diangkat dadi Bupati (Regent) Kabupatèn Purwareja kanthi Gelar Cokronegoro. Pelantikan diayahi ing Kedungkebo, markas garnisun Walanda lan sing nglantik yakuwiyaiku Kolonel Cleerens.
 
WilayahWewengkon Kabupatèn Purwareja nalika iku jembaré 263 Pal pesagi utawa watara 597 Km pesagi, nyakup kawasan wétan Kali Jali. Déné wilayahwewengkon sing jembaré 306 Km pesagi ing kulon kali Jali, minangka wilayahwewengkon Kabupatèn Semawung (Kutaarj) lan dipimpin déning Bupati (Regent) Sawunggaling. ngrembakane sabanjuré, Kedongkebo sing dadi basis militèr Walanda digabung karo Brengkelan lan dadi Purwareja. Déné tanah Bagelen déning Pamaréntah Kolonial Walanda didadèkaké Karesidenan Bagelen kanthi Ibukutha Purwareja.
 
WilayahWewengkon Karesidenan Bagelem nyakup, Kabupatèn Purwareja, Kabupatèn Semawung (Kutaarja), [[Kabupatèn Kuthawinangun]], Kabupatèn Remo Jatinegara (Karanganyar) lan Kabupatèn Urut Sewo utawa Kabupatèn Ledok utawa [[Kabupatèn Wanasaba]].
 
Residhèn Bagelen manggon ing Bangunan sing saiki dadi Kantor Pamaréntah Dhaérah Purwareja utawa luwih dikenal kanthi jeneng Kantor OTONOM sing lokasiné ing bagéan kidul Alun-alun Purwareja.<ref>[http://archive.is/20120708005212/eddyprasetyo-pwr.blogspot.com/2008/01/sejarah-purworejo.html Sejarah Purwareja]</ref>
 
== Geografis ==
Sisih kidul wilayahwewengkon Kabupatèn Purwareja arupa dhataran cendhèk. Sisih lor arupa pagunungan, pérangan saka [[Pagunungan Serayu]]. Ing tapel wates karo DIY, dumunung [[Pagunungan Menorèh]].
 
Purwareja dumunung ana ing jalur utama lintas kidul Pulo Jawa. Kabupatèn iki uga diliwati jalur sepur, kanthi stasiun paling gedhé ing [[Kuthaarja, Purwareja|Kuthaarja]].
== Delengen uga ==
* [[Daftar kabupatèn lan kutha ing Indonésia]]
* [[Bedhug Kyai Bagelèn]]
 
== Pranala njaba ==
{{Kabupatèn Purwareja}}
{{Jawa Tengah}}
{{indo-geo-stub}}
 
[[Kategori:Kabupatèn ing Jawa Tengah|Purwareja]]
[[Kategori:Kabupatèn Purwareja]]
 
 
{{indo-geo-stub}}
63.840

besutan

Menu navigasi