Inti Atom: Béda antara owahan

Menyang navigasi Menyang panggolèkan
10 bèt wis dibusak ,  6 taun kepungkur
c
mbenakaké éjaan using AWB
c (→‎Delengen uga: All info is kept in Wikidata, removed: {{Link FA|lmo}} using AWB (10903))
c (mbenakaké éjaan using AWB)
[[Gambar:Helium_atom_QM.png|ka|300px|jmpl|Gambaran sèmi-akurat saka atom [[helium]]. Inti atom, [[proton]] digambaraké kanthi werna [[jambon]] lan [[neutron]] [[ungu]]. Gambaran nyatané, inti atom uga wujudé bunder simètris.]]
 
'''Inti atom''' utawa '''nukleus''' yakuwiyaiku pusaté [[atom]]. Inti atom kuwiiku ana [[proton]] lan [[neutron]]. Akèhé proton sakjeroné inti atom disebut [[nomer atom]], lan nemtokaké [[èlemèn]] saka atom.
 
Ciliké inti atom luwih cilik manèh tinimbang ukurané atom, inti atom kuwiiku saka proton lan neutron, ora ana [[èlèktron]]é.
 
Gunggungé netron ing inti atom kuwiiku nemtokaké [[isotop]] èlemèn kasebut. Gunggungé proton lan netron sakjeroné inti atom kuwiiku sesambungan; biyasané ing gunggung kang padha, sakjeroné nukleus kang gedhé ana netron kang luwih. Sakloron kuwiiku gunggungé nemtokaké jinis nukleus. Proton lan netron nduwèni [[massa]] kang mèh padha, lan gunggungé saka sakloron massa kasebut dijenengi [[nomer massa]], lan aboté mèh padha karo [[massa atom]] (saben [[isotop]] nduwèni massa kang unik/kusus). Massa saka èlèktron cilik banget lan ora nyumbang akèh kanggo massa atom.
 
== Pangatonan nuklir ==
 
Inti atom (DNA) kuwiiku ana proton lan neutron, neutron kuwiiku sing paling kenceng. [[Gaya èlèktromagnèt]] kang nyebabakaké kaya arus ([[muatan]]), nyegah proton mbentuk iketan tanpa neutron (gaya èlèktromagnètik kasebut bakal ngremukaké inti nuklir - iketan tanpa neutron). Nalika neutron lan proton ana ing let kang cedhak banget, ditahan déning [[gaya nuklir kang kuwat]]. Gaya nuklir kuwat iki luwih kuwat yèn dibandhingaké karo [[gaya gravitasi]] utawa dibandhingaké karo gaya èlèktromagnèt, ananging gaya nuklir kang kuwat iki namung bisa ditemoni menawa leté cedhak banget (béda karo ukum gaya gravitasi lan èlèktromagnèt kang nduwèni jangkowan kang ora bisa diétung) ora bisa dirasakaké ing kauripan sadina-dinané. [[Hidrogen]] yakuwiyaiku unsur kang ora nduwèni neutron sakjeroné inti; inti hidrogen mung 1 proton. Wujud stabil saka [[helium]], unsur paling ènthèng, nduwèni 2 proton lan 2 neutron. Gedhené unsur ènthèng stabil nalika nduwèni neutron lan proton kang gunggungé padha, ananging luwih abot utawa gedhené unsur, dhèwèké bakal mbutuhaké luwih akèh neutron supaya bisa tetep nggabung dadi siji.
 
== Isotop ==
 
{{composite}}
 
 
[[Kategori:Fisika nuklir]]
63.852

besutan

Menu navigasi