Salya: Béda antara owahan

Menyang navigasi Menyang panggolèkan
3 bèt wis dibusak ,  5 taun kepungkur
c
mbenakaké éjaan using AWB
c (Bot: Migrating 9 interwiki links, now provided by Wikidata on d:q2381126 (translate me))
c (mbenakaké éjaan using AWB)
[[Gambar:Salya.jpg|thumb|Prabu Salya]]
'''Prabu Salya''' iya '''Salyapati''' iku ratu ing Mandaraka utawa Madras. Nalika isih enom jenengé '''Radèn Narasoma''', dhèwèké iku putra pambayuné Prabu Mandrapati iya Mandradipa. Sasedulur ana loro, yakuwiyaiku Salya (Narasoma) lan Dèwi [[Madrim|Dèwi Madrim]] (ibuné Nakula-Sadewa). Prameswariné Prabu Salya sesilih [[Endang Pujawati]] iya Dèwi Setyawati, atmajané pandhita yaksa peparab [[Bagaspati|Begawan Bagaspati]] ing pertapan Argabelah. Prabu Salya kalebu salah sijiné ratu sing digdaya, jalaran kasinungan aji [[Candhabirawa]] peparingé bapa marasepuhé yakuwiyaiku Begawan Bagaspati. Dayané aji Candhabirawa iki yèn kawateg saka anggané Prabu Salya bisa metu buta bajang sing dhemen ngokop [[getih|ludirané]] mungsuh. Sekawit buta bajang iku mung siji, nanging yèn buta bajang iku dipatèni banjur malih dadi loro, buta loro dipatèni bisa malih dadi papat, wolu, nem-belas, telungpuluh loro, suwidak papat saéngga suwé-suwé ing paprangan kebak buta. Mesthi waé mungsuhé Salya iya banjur mati dipangan buta. Crita tresnané marang [[Endang Pujawati|Dèwi Pujawati]] uga asring dadi tuladha tresna éndah.
 
== Crita Tresna lan Maratuwa ==
Nalika isih enom, jenengé ''Narasoma.'' ''Nara'' artiné ''manungsa'', ''soma'' artiné ''rembulan.'' Rupané pancèn nggantheng. Sawijining dina dhèwèké kepranan marang sawijining wanita, [[Endang Pujawati|Dèwi Pujawati]]. Tresna nyawiji kanthi becik lan ora keplok sisih. Nanging, Narasoma rumangsa isin amarga Pujawati iku anaké raseksa, [[Bagaspati]]. Bagaspati kang wis dadi begawan ngerti dhèwèké kudu mati. Narasoma matèni maratuwané kuwiiku. Getih kang metu seka tatuné wernané putih, kang nandhakaké yèn Bagaspati wong jujur lan apik. Bagaspati ngetokaké sepata yèn mengko Narasoma bakal mati déning wong kang getihé putih. Nanging Bagaspati uga mènèhi aji-aji Candhabirawa utawa Candrabirawa.
 
== Dadi Raja ==
63.840

besutan

Menu navigasi