Pondhok pesantrèn Tebu Ireng: Béda antara owahan

Menyang navigasi Menyang panggolèkan
c
gawé using AWB
c (Bot: Migrating 1 interwiki links, now provided by Wikidata on d:q12506153 (translate me))
c (gawé using AWB)
|footnotes =
}}
'''Pesantren Tebu Ireng''' yaiku salah sawijining pondok pesantrèn kang gedhé ing [[Jombang]], [[Jawa Timur]]. <ref name="internet1">{{id}} [http://www.tebuireng.net/ Tebu Ireng] (15 Mei 2011)</ref> Pesantrèn iki diadegké déning Kyai [[Hasyim Asy'ari]] nalika tahun [[1899]].<ref name="internet1"/> Kejaba pelajaran bab [[agama Islam]], ilmu [[syariat]], lan [[basa Arab]], pelajaran umum uga kalebu ing struktur kurikulum pengajarané.<ref name="internet1"/> Pesantrèn Tebu Ireng wis akèh mènèhi konstribusi dan sumbangan karo masyarakat, kang utamané ing bab pendidikan [[Islam]] ing [[Indonesia]].<ref name="internet1"/>
 
==Sejarah==
Miturut cerita para warga, jeneng Tebu Ireng saka '''kebo ireng'''.<ref name="internet3"/> Miturut cariyosipun, nalika iku ana warga kang duwèni kebo kang duwèni kulit werna kuning (bulé atau albino).<ref name="internet3"/> ing sawijining dina, kebo kala wau ilang.<ref name="internet3"/> Sawisé digoleki sedina muput, banjur soréné nembe ketemu wis arep mati amarga kecebur rawa kang akèh lintahé.<ref name="internet3"/> Sekujur awaké kebak lintah, mula kang asalé kulité kuning dadi ireng.<ref name="internet3"/> Kedadèan kuwi gawegawé gègèr sing duwé kebo saha para warga ing kana banjur nggembor "kebo ireng...! kebo ireng...!".<ref name="internet3"/> Wiwit kuwi, dukuh panggon ilangé kebo mau dikenal kanti jeneng dukuh kebo ireng.<ref name="internet3"/> Nanging amarga ilaté wong jawa dukuh menika jenengé dados dukuh tebu ireng.<ref name="internet3"/>
 
Pesantren Tebu Ireng diadegké déning Kyai Hasyim Asy'ari nalika tahun 1899 M.<ref name="internet3">{{id}}[http://news.okezone.com/read/2010/01/04/337/290508/gus-dur-bisa-bicara-dengan-arwah-hasyim-asy-ari Gus Dur](15 Mei 2011)</ref> Nalika kuwi ing tahun 1899 Kyai Hasyim nembé kundur saking ibadah haji ning [[Makkah]], Kyai Hasyim mundhut tanahé dalang ing dukuh [[Tebu Ireng]] kang jaraké kira-kira 200mèter saka pabrik gula cukir.<ref name="internet3"/> Ing dukuh kuwi Kyai Hasyim Asy'ari gawé omah saha gawé pondok kanggo para santriné.<ref name="internet3"/> Bagéyan ngarep digawé saka gedhèg, ruang kuwi digawé kanggo panggon mulang para santri saha shalat jama'ah.<ref name="internet3"/> Banjur ingkang bagéyan mburi digawé omah.<ref name="internet3"/> Nalika pisanan, jumlah santriné mung wolu, saha telung sasi mengarep santriné tambah dadi wolulikur.<ref name="internet3"/>
#[[SMP A.Wahid Hasyim]],
#[[MA. Salafiyah Safi'iyah]],
#[[SMA A.Wahid Hasyim]].<ref name="internet5"/>
 
==Daftar Pengasuh==
Ing lakuné sejarah, nganti saiki Pesantrèn Tebuireng wis ganti pengasuh nganti kaping 7 periode. <ref name="internet4">{{id}}[http://www.republika.co.id/berita/dunia-islam/islam-nusantara/09/06/02/53882-kh-hasyim-asy-ari-ulama-pembaru-pesantren Pesantren](15 Mei 2011)</ref> Periodisasi pengasuh pesantrèn Tebuireng:
 
#[[Hasyim Asy'ari|KH. Muhammad Hasyim Asy’ari]] : 1899 – 1947,
63.801

besutan

Menu navigasi