Henrik Pontoppidan: Béda antara owahan

Menyang navigasi Menyang panggolèkan
40 bèt wis dibusak ,  5 taun kepungkur
sithik
c (Bot: Migrating 59 interwiki links, now provided by Wikidata on d:q225554 (translate me))
(sithik)
{{inuseuntil|28 Pebruari 2013}}
[[Gambar:Henrik Pontoppidan.jpg|thumb|right|Henrik Pontoppidan]]
 
'''Henrik Pontoppidan''' ([[24]] [[Juli]] [[1857]] – [[21]] [[Agustus]] [[1943]]) inggih punika salah satunggaling penulis realis ingkang sesarengan kaliyan [[Karl Gjellerup]] alias [[Epigonos]] pikantuk Penghargaan Nobel Bidang Sastra nalika taun [[1917]] kanggé "penggambaranipun ingkang karinci babagan pagesangan wekdal punika wonten ing [[Denmark]]." [[Novel]]-novel lan [[cerpen]]-cerpen Pontoppidan –wosipun pangarep saperlu kamujuan sosial ananging ing wuri kicalan pangarep saking perwujudanipun—ngrawuhaken gegambaran ingkang jangkep saking negeri lan jamanipun.<ref>http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/literature/laureates/1917/pontoppidan-autobio.html</ref>
 
Putra salah satunggaling [[pendeta]], Pontoppidan berjuang tumrap lingkunganipun kaliyan sinau babagan teknik wonten ing kutha [[Kopenhagen]] nalika taun [[1873]]. Wonten ing taun [[1879]] piyambakipun mandheg sinau lan dados guru sadangunipun pinten-pinten taun. empalan cariyos ingkang angka pisanipun dipunterbitaken rikala taun [[1881]], lajeng piyambakipun nyokong dhiri kaliyan nyerat, dumugi ing taun [[1900]] minangka salah satunggaling wartawan wonten ing sajumlah surat kabar [[Kopenhagen]].<ref>http://www.bookrags.com/biography/henrik-pontoppidan-dlb/</ref>
Lingkaran novel paling ageng ingkang kaping 3 Pontoppidan, ''De dodes rige'', 5 jilid ([[1912]]-[[1916]]; "Kekaisaran Kematian"), nedahaken boten puasipun saking perkembangan politik sabibaripun kamenangan kaum liberal nalika taun [[1901]] lan kawedén saking kemandulan jaman ingkang énggal. Novel pait ''[[Mands himmerig]]'' ([[1927]]; "Swarga Manungsa") nggambaraken Denmark ingkang netral sadangunipun kadadosan Perang DOnya I lan nyerang materialisme ingkang boten kapikiraken. Karya pungkasan ingkang wigat sanget saking Pontoppidan inggih punika 4 jilid [[memoar]] ingkang dipunterbitaken antawis taun [[1933]] lan [[1940]] lan ingkang medal wonten ing versi kempalan lan cekak ingkang dipun sukani judul ''[[Undervejs til mig selv]]'' (1943; "Jalur Dhiriku").<ref>http://www.litteratursiden.dk/analyser/pontoppidan-henrik</ref>
 
==Cathetan Sukusuku==
{{reflist}}
 
== Pranala Njabanjaba ==
* [http://literature.nobel.brainparad.com/henrik_pontoppidan.html Henrik Pontoppidan]
 

Menu navigasi