Baya: Béda antara owahan

Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
805 bèt wis ditambahake ,  5 taun kepungkur
tanpa ringkesan besutan
 
'''Baya''' utawa asring kasebut '''bajul''' iku [[reptil]] sing awak'e gedhé sing urip ing [[banyu]]. Sacara ilmiah, baya nyakup kabèh [[spesies]] kulawarga [[familia|suku]] '''Crocodylidae''', klebu uga [[baya iwak]] (''Tomistoma schlegelii''). Senadyan mangkana jeneng iki bisa uga sacara longgar kanggo nyebut ‘baya’ [[aligator]], [[kaiman]] lan [[gavial]]; yakuwi krabat-krabat baya saka suku liya.
 
Baya umume manggon ana ing banyu tawar kayata kali, danau, rawa lan papan panggonan kang teles, nanging ana uga kang manggon ana ing banyu payau kaya baya muara. Panganane baya kayata bangsa [[iwak]], reptil lan mamalia, kandhang uga mangan [[moluska]] lan krustasea gumantung spesiese. Baya kagolong kewan purba, sing ngalami evolusi sithik awit jaman dinosaurus.
 
Ana uga jeneng liyane baya, kaya dene buhaya ([[bahasa Sunda|Sd.]]); buhaya ([[bahasa Banjar|bjn]]); bicokok ([[dialek Betawi|Btw.]]), bekatak, utawa baya kodhok kanggo ngarani baya kang nduweni awak cilik nanging lemu; senyulong, baya jolong-jolong ([[bahasa Melayu|Mly.]]), utawa baya julung-julung kanggo ngarani baya iwak; baya pandan, yaiku baya kang wernane ijo; baya tembaga, baya kang wernane kuning semu soklat; lan liya liyane.
 
== Taksonomi lan panyebaran ==
5.490

besutan

Menu navigasi