Menyang kontèn

Gangga: Béda antara owahan

88 bèt wis ditambahake ,  9 taun kepungkur
tanpa ringkesan besutan
Tanpa ringkesan besutan
Cariyos Gangga kawiwitan nalika [[Sagara]], Raja [[Ayodhya]] boten kagungan putra. Nalika punika piyambakipun sregep nindakaken tapa lan dipunjanjèni déning para déwa bakal kagungan sewidak èwu putra. Piyambakipun lajeng ngawontenaken upacara sesembahan [[jaran|turangga]]. Déwa [[Indra]], panguwaos surga ingkang mireng bab punika kagèt ngantos piyambakipun ajrih, saèngga nyolong [[jaran|turangga]] ingkang dados sesembahan lan dipunbekta wonten ing donya alam ngandhap. Putra-putranipun Raja [[Sagara]] dipundhawuhi kanggé madosi [[jaran|turangga]] ingkang dados sesembahan. Dumugi wonten ing alam ngandhap, sedaya putranipun Raja [[Sagara]] nduga menawi rsi ingkang dipunpanggihaken wonten ing mrika ingkang nyolong [[jaran|turangga]] sesembahan punika. Amargi duka, Rsi wau lajeng nyupata sedaya putranipun Raja [[Sagara]] dados awu. Sabubaripun mangertosi kadadosan ingkang dipunlampahi déning para putranipun, Raja [[Sagara]] lajeng nyuwun dhumateng Dèwi Gangga supados mandhap dhateng mayapada lan mbekta [[banyu|tirta]] kanggé nyelametaken putra-putranipun. <br /> <ref name="buku 1">{{id}} Dharam Vir Singh (Alih Basa Dening I. G. A. Dewi Paramitha, S. S. (2006). ''Hinduisme Sebuah Pengantar''. Surabaya: Penerbit Paramita.</ref>
 
KabehSedaya kulawarganekulawarganipun [[Sagara]] padasami nindakaken tapa brata kanthi ancas supayasupados DewiDèwi Gangga purunkersa mandhap anawonten ing mayapada. Ananing namung [[Bhagiratha]], buyutewayahipun [[Sagara]] kangingkang tapanetapanipun bisasaged gawedamel DewiDèwi Gangga purunkersa mandhap maringdhateng mayapada. DewiDèwi Gangga nyangkut anawonten ing gelungan [[rambut|rekma]] DewaDéwa [[Siwa]] nalika mandhap. Ananing sang DewiDèwi tetep bisasaged mbiyantu [[Bhagiratha]], dhewekkepiyambakipun ngajak DewiDèwi Gangga ngantidumugi tekanwonten ing alam ngisorngandhap. Kadedeyan ikuKadadosan kangpunika dadiingkang panyebabenjalari Gangga kabagikapérang dadidados telutiga. SijiSetunggal tetep anawonten ing swarga kangingkang kasebut [[Mandakini]]. BageyanPérangan kangingkang anawonten ing mayapada utawautawi [[bumi]] kasebut Gangga, lan bageyanpérangan kangingkang mili anawonten ing alam ngisorngandhap kasebut [[Bhagirathi]], diwenehidipunparingi jenengnama padhasami karokaliyan Raja [[Bhagiratha]]. <br /> <ref name="buku 1">{{id}} Dharam Vir Singh (Alih Basa Dening I. G. A. Dewi Paramitha, S. S. (2006). ''Hinduisme Sebuah Pengantar''. Surabaya: Penerbit Paramita.</ref><ref name="buku 2">{{id}} I Ketut Sukartha, dkk. (2003). ''Agama Hindu untuk SLTP Kelas 3''[[ISBN: 979-571-020 6 (jilid 1)]]. Denpasar: Penerbit Ganeca Exact.</ref>
 
==cathetan Suku==