Louis IX saka Perancis: Béda antara owahan

Menyang navigasi Menyang panggolèkan
1.356 bèt wis ditambahake ,  8 taun kepungkur
tanpa ringkesan besutan
===Perang Salib Kawolu===
Ing parlemen kang dianakaké ing Paris, 24 Maret [[1267]], LOuis lan anaké telu njupuk salib. Krungu lapuran saka para ''misionaris'', Louis mutusake kanggo mudhun ing [[Tunisia]]]. Louis mrentah adhiné, [[Charles saka Anjou]] kanggo nggabung karo dheweke ing Tunisia. Tentara Salib. yaiku ing antarané ana Pangéran [[Edward saka Inggris]], mudhun ing [[Carthage 17 Juli [[1270]]. Nanging, penyakit pecah ing téndha. Ing tanggal 25 Agustus, digawa dhéwé déning sawijining mungsuh.<ref name=brehier/>
 
==Sipat Religius==
Anggepan biih Louis IX minangka dadi patuladhan pangeran [[Kristen]] disengkuyung déning gumregah agamané. Louis yaiku wong Katolik kang taat lan dhèwèké uga mbangun Sainte-Chapelle ([[Kapel Kudus]]) kang dumunung ing jero komplek [[istana]] (saiki jenengé ''Paris Hall of Justice'') ing [[Île de la Cité]] ing pusat kutha Paris. Sainte-Chapelle yaiku tuladha sampurna saka gaya arsitektur ''Gothic'', kang didegaké minangka papan suci kanggo Mahkota Duri lan sawijining ''fragmen'' saka salib. Louis nuku papan iki taun 1239-1241 saka Kaisar Baldwin II saka Kekaisaran Latin Konstatinopel. Kanggo gunggung sng akèh yaiku 135.000 livre.
 
Louis IX njupuk misi kanthi temenan minangka "letnan Allah ing Bumi", kang dinobataké nalika ing Rheims. Kanggo ngganepi ayahané, dhèwèké nglakoni rong perang salib lan sanadyan ora kasil nanging bisa mènèhi sumbangan kang gedhé. Ing taun [[1230]], Raja menging akbèh bentuk riba. Ing endi bathi saka [[Yahudi]] lan [[Lombard]] wis akèh banget, lan sing asli nyilih ora bisa ditemokaké. Banjur Louis dituntut saka rentenirtumrap perang saling kang nalika kuwi [[Paus Gregorius]] nyoba miwiti supaya Louis bisa mréntah. Amarga dhesekan saka Paus Gregorius IX, pembakaran ing Paris ing taun [[1243]] kang mbakar watara 12.000 lembar naskah Talmud lan buku-buku Yahudi liyane.
 
 
==Pranala njaba==
1.502

besutan

Menu navigasi