Strasbourg: Béda antara owahan

Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
3.747 bèt wis ditambahake ,  7 taun kepungkur
+ukara
c (Bot: Migrating 105 interwiki links, now provided by Wikidata on d:q6602 (translate me))
(+ukara)
'''Strasbourg''' ([[basa Jerman]]: ''Straßburg'') minangka ibu kutha ''région'' [[Alsace]] lan departemèn saking [[Bas-Rhin]] ingkang dumunung wonten ing [[Perancis]] bagéyan wétan. Cacahing penduduk sajumlah 272.800 jiwa ([[2004]]). Kutha punika kagungan wiyar wilayah 78,26 km². Kanthi kagungan angka kepadhatan penduduk sakitar 3.486 jiwa/km². Kutha punika misuwur kanthi sebutan [[Grande Île*]] katetepaken minangka [[Situs Warisan Donya UNESCO]] wonten ing taun [[1988]]. Kutha punika dumunung wonten ing pinggir [[Kali Rhein]].
 
Kutha punika ugi minangka kutha, kursi saking [[Dewan Eropa]] wonten ing [[1949]], ingkang [[Parlemen Eropa]] saking taun [[1992]] lan [[Pengadilan Hak Asasi Manusia Eropa]] kanggé Istana Hak Asasi Manusia wiwit [[1998]], lawang sekuritas [[Lembaga Eropa ing Strasbourg | Eropa lan modal saking Eropa]]. Tiyang - tiyang ingkang dumunung wonten ing Strasbourg dipunwastani ''Strasbourgeois'' (wonten ing [[basa Perancis]]).
 
Kutha punika minangka kutha ingkang dados wates kaliyan Negara [[Jerman]], Strasbourg dados kutha ingkang ''bicultural''. Sugih bab sajarahipun kanthi nilaraken kathah sanget warisan arsitèktur ingkang apik sanget. Kutha ingkang dumunung wonten ing Big Island, sedayanipun kalebetaken wonten ing ''World Heritage'' déning [[UNESCO]] wiwit taun [[1988]] kalebet ugi
[[Katedral Notre Dame Strasbourg]] sarta distrik La Petite France.<ref name="unescostrasbourgGrandeile">[http://whc.unesco.org/fr/list/495 Site internet de l'UNESCO]</ref>.
 
Strasbourg ugi dados simbol [[Perancis]]-[[Jerman]], langkung wiyar malih minangka simbol saking [[Uni Eropa]]. Kutha punika mligi bab politik, fungsi budaya lan kalembagan. Kanthi mekaten dados salah satunggaling kutha kados déné [[Jenewa]] utawi [[New York]], ingkang minangka papan organisasi internasional tanpa modal negara.<ref>[http://www.ot-strasbourg.com/rubrique.php?id_rubrique=34 Site de l'office de tourisme de Strasbourg et sa région]</ref> Strasbourg ugi minangka kutha konferènsi internasional, ingkang angka kalih ing [[Perancis]] sasampunipun kutha [[Paris].<ref name="autogenerated1">[http://www.mgm.fr/ARECLUS/page_auteurs/rozen_veuro.pdf Étude comparative des villes européennes, pages 36 et 37.] {{pdf}}</ref>.
 
Kawontenan sapérangan lembaga nasional misuwur, kadosta [[Teater Nasional Strasbourg|Teater Nasional]], kaliyan [[Perpustakaan Nasional lan Universitas (Strasbourg)|Perpustakaan Nasional lan Universitas]] lan [[National Rhine Opera]] ndadosaken kutha punika minangka pusat budaya ingkang wigati.
 
Strasbourg ugi minangka kutha pelajar ingkang ageng, [[Universitas Strasbourg|Universitas]], sekolah ageng ([[Cuej]], [[École nationale d'administration (France)|ENA]], [[Sciences Po Strasbourg]], [[INSA de Strasbourg]], [[International Space University]], [[ESBS]], [[ECAM]] Strasbourg Europe, [[ENGEES]], [[EOST]], [[École européenne de chimie, polymères et matériaux|ECPM]], [[Télécom Physique Strasbourg]], [[ENSIIE]] lsp.) bentuk sawijining universitas utama ingkang kagungan taraf tingkat internasional. 20% mahasiswa asing ingkang asalipun langkung saking setunggal atus negara.<ref name="Chiffres-clés des universités d'Alsace 2007-2008">[http://www.unistra.fr/uploads/media/chiffres2007-08.pdf Les chiffres-clés des universités d'Alsace 2007-2008]{{pdf}}, sur le site de l'[[Université de Strasbourg]]. Kaundhuh tanggal 8 April 2013.</ref> Universitas majang 18 [[Pamenang Nobel]] ing tembok, inggih punika panampa méka tènder kanggé invèstasi masa ngajeng, ingkang ndadosaken universitas punika minangka universitas unggulan wonten ing bab pendidikan tinggi lan panalitèn ing donya.<ref>[http://www.unistra.fr/index.php?id=57 Une identité forte], sur le site de l'[[Université de Strasbourg]]. Kaundhuh tanggal 8 April 2013.</ref>{{,}}<ref>[http://www.unistra.fr/index.php?id=8501 Investissements d'avenir], sur le site de l'[[Université de Strasbourg]]. Kaundhuh tanggal 8 April 2013.</ref>.
 
==Toponymy (Ilmu nama Papan) ==
Nama kapisanan kutha punika inggih [[Celtic]]'' *'' Argantorati>'''' Argentorate, Romanized minangka'' {{lang | ingkang | Argentoratum}}'' ('''' {{s Argentoraton - | II | e}}), nama ingkang sami kaliyan [[Argentre (Mayenne) | Argentre]] (Mayenne, Argentrato'''' {{-s | IX | e}}). Etimologi saking istilah punika dados padudon, sapérangan mirsani link kanthi [[Brigit | Dewi Ageng Celtic]], ingkang minangka'''' Argantia julukan ingkang dipunidhéntifikasikaken kaliyan bulan. Rasa ingkang paling umum.<ref>[http://juillot.home.cern.ch/juillot/triboques.html Émile Linckelheld, ''La Cité des Triboques'', in Annuaire de la Société historique, littéraire et scientifique du Club vosgien, 1936]</ref>
 
 
==Cathetan Suku==

Menu navigasi