Duryodana: Béda antara owahan

Menyang navigasi Menyang panggolèkan
28 bèt wis ditambahake ,  9 taun kepungkur
tanpa ringkesan besutan
c (r2.5.4) (Bot: Nambahaké hi:दुर्योधन)
Tidak ada ringkasan suntingan
|}
 
'''Duryodana''' utawa '''Duryudana''' iku ratu ing [[Ngastina]] (Hastina) Ing layang Mahabharata disebut Droyudhana. Dasanamane miturut padhalangan: [[Suyudana]], [[Jakapitana]],[[Jayapitana]], [[Kurupati]], [[Gendharisuta]], [[Dhasthaputra]], [[Tri Mamangsah]]. Duryudana iku putrane Prabu Dhestharastra lan Dewi Gendhari sing tuwa dhéwé. Nalika lair ora salumrahe bayi, nanging wujud tengkelan daging, kaya tugelan daging kebo. Daging mau polah kroncalan. Dening Dewi Gendari daging ditendhang sakayange, satemah sigar dadi loro. Dewi Gendari saya duka. Sigarane daging sing sijine diidhak-idhak, satemah ajur dadi pirang-pirang, pating kruget kaya singgat. Daging mau banjur ditutupi godhong lumbu. Daging sing gedhe dhewe dadi bayi loro, Duryudana lan Dursasana. Dene daging sing cilik-cilik dadi adhi-adhine kang banjur karan Sata Kurawa. Tembung Sata tegese satus (senadyan cacahe 101), dene Kurawa kuwi mengku teges darah Kuru.
Duryudana sa adhi-adhine kuwi watake angkara murka, srei, jail-methakil, jalaran tansah diapusi lan diojok-ojoki dening bapa pamane, Patih Harya Sengkuni (Sakuni). Bedha karo Prabu Dasamuka, nata ing Ngalengka kae, senajan padha-padha watake angkara murka, nanging yen Dasamuka kabeh tumindhake sing angkara murka iku tukul seka prentule atine dhewe. Dene yen Duryudana anggone nduweni watak angkara murka merga disetir dening Patih Sengkuni. Mula Duryudana iya banjur tansah mungsuhi marang para [[Pandhawa]]
 

Menu navigasi