Kanker: Béda antara owahan

Menyang navigasi Menyang panggolèkan
8.401 bèt wis ditambahake ,  8 taun kepungkur
tanpa ringkesan besutan
(Kaca énggal: '''Puru ayal''' utawi '''kanker''' utawi neoplasma ganas inggih menika penyakit kang dipun tengeri kanthi kasanesan siklus sel khas kang nyebabaken kamampuan sel kan...)
 
[[Berkas:Normal cancer cell division from NIH.png|thumb|right|Nalika sel normal (A) rusak utawi sepuh (2), mengalami [[apoptosis]] (1); sel kanker (B) nebihi [[apoptosis]] saha terus membelah diri.]]
'''Puru ayal''' utawi '''kanker''' utawi [[neoplasma]] ganas inggih menika [[penyakit]] kang dipun tengeri kanthi kasanesan [[siklus sel]] khas kang nyebabaken kamampuan [[sel]] kanggé:
* gesang mboten terkendali(pembelahan sel ngelangkungi wates normal)
* nyerang [[jaringan (biologi)|jaringan biologis]] wonten ing caketipun.
* pindhah ing [[jaringan]] [[sarira]] sanés lumantar sirkulasi rah utawi [[sistem limfatik]], dipun wastani [[metastasis]].
Tiga sipat ganas menika ingkang bentenaken kanker saking [[tumor]] jinak.saged mbentuk tumor, wonten ugi ingkang mboten , kadasta [[leukimia]].<ref name="internet 1">{{id}}[http://id.wikipedia.org/w/index.php?title=Kanker&action=edit Pangertosan Kanker] (dipun unduh 01 November 2012) </ref>
== Bentenipun tumor kaliyan kanker ==
Bentenipun tumor kaliyan kanker inggih menika:
Tumor kaperang dados kalih inggih menika tumor ganas kaliyan tumor jinak. Tumor jinak namung gesang saha wujudipun éwah ageng, boten sanget bahaya, saha boten nyebar ing [[jaringan]]. Menawi tumor ganas inggih menika kanker ingkang gesang kathi cepet, boten terkendali saha ngrusak jaringan sanésipun.<ref name="internet 2">{{id}}[http://www.cancerhelps.com/kanker.htm Bentenipun tumor kaliyan kanker](dipun unduh 01 November 2012) </ref>
== Panyebab Kanker ==
<ref>http://www.cancerhelps.com/kanker.htm</ref>
Kanker dipun sebabaken saking pinten-pinten faktor, inggih menika:
#Faktor keturunan.
Faktor genetik nyebabaken pinten-pinten kaluwarga kagungan risiko langkung inggil kanggé ngalami kanker menawi dipun jejeraken kaliyan kaluwarga sanésipun. Mliginipun kanker ingkang bektaan genetik inggih menika, [[kanker payudara]], [[kanker indung telur]], [[kanker kulit]] saha [[kanker usus besar]].
#Faktor Lingkungan.
*Ngrokok sigaret saged ningkataken risiko kadadosan [[kanker paru-paru]],[[kanker mulut]], [[kanker laring]] (pita suara), saha [[kandung kemih]].
*Sinar Ultraviolet saking srengéngé.
*Radiasi ionisasi.
#Faktor panganan ingkang ngewrat bahan kimia.
panganan ugi saged dados faktor penting ing kaknker, kautama [[kanker pencernaan]].
Tuladha panganan ingkang saged nyebabaken kanker inggih menika:
*panganan kang dipun asap utawi dipun asemaken (awujud acar), ningkataken kadadosanipun [[kanker lambung]].
* jat warna pakéan.
* Logam berat kadasta [[merkuri]] ingkang asring wonten ing panganan ''seafood'' kang tercemar kadasta: kerang, [[ulam]], lsp.
* panganan (manis,tepung) kang dipun proses sacara langkung.
# Virus.
Virus kang dipun curigani nyebabaken kanker, inggih menika:
*Virus Papilloma nyebabaken kutil alat kelamin(genitalis), minangka salah satunggaling panyebab kanker leher rahim wonten ing tiyang éstri.
*Virus Sitomegalo nyebabaken Sarkoma Kaposi (kanker sistem pembuluh darah kang dipun tengeri lesi kulit warnanipun [[abrit]]).
*Virus Hepatitis B nyebabaken [[kanker hati]].
*Virus Epstein - Bar(ing [[Afrika]]) nyebabaken Limfoma Burkitt, ing [[Cina]] virus menika nyebabaken [[kanker hidung]] saha [[kanker tenggorokan]].
*Virus Retro wonten ing manungsa mliginipun virus HIV nyebabaken limfoma saha kanker darah sanésipun.
#Infeksi.
*Parasit Schistosoma (bilharzia) nyebabaken [[kanker kandung kemih]] amargi kadadosan iritasi wonten ing kandung kemih.
*Infeksi dening Clonorchis nyebabaken [[kanker pankreas]] saha saluran empedu.
*Helicobacter Pylori menika bakteri kang nyebabaken kanker lambung.
#Faktor perilaku.
*ngrokok, ngonsumsi panganan kang kathah [[lemak]], ombénan alkohol ugi minangka faktor perilaku.
*perilaku seksual inggih menika nglakokaken hubungan intim ing usia dini saha gantos-gantos pasangan.
#Gangguan kaseimbangan hormonal.
Hormon estrogen fungsinipun ngrangsang gesanganing [[sel]] kang cenderung nyebabaken kanker, progesteron nglindungi pagesanganing sel kang langkung, biyasanipun nyebabaken risiko kanker payudara, kanker leher rahim, kanker rahim saha kanker prostat saha buah zakar ing tiyang jaler.
#Faktor kejiwaan, emosional.
Stres, nyebabaken ganggguan kaseimbangan seluler sarira.
#Radikal bebas.
Radikal bebas inggih menika atom, gugus atom, utawi molekul ingkang kagungan electron bebas kang mboten pasangan ing bundheran sekitaripun.<ref name="internet 3"{{id}}>[http://www.cancerhelps.com/penyebab-kanker.htm Panyebab Kanker] (dipun unduh 01 November 2012) </ref>
 
==Cathethan Suku==
{{reflist}}
== Delengen Uga ==
{{Commons|Cancer (illness)}}
* [[Tumor]]
* [[Onkologi]]
* [[Estrogen]]
* [[Asam askorbat]]
== Pranala Jaba ==
* [http://www.kankerindo.org/ Yayasan Kanker Indonesia]—organisasi nirlaba yang bertujuan mengupayakan penanggulangan kanker di Indonesia.
* [http://www.cancerhelps.co.id/ CancerHelps.co.id]—Portal Informasi/Pengobatan Kanker dan Tumor Indonesia.
* [http://www.medis.web.id/2012/06/kenapa-orang-bisa-kena-kanker.html/ Kenapa Orang Bisa Kena Kanker?]—Kenapa Orang Bisa Kena Kanker?.
<!--
* [http://kankerparu.org/main kankerparu.org]-informasi kanker paru di Indonesia
* [http://www.cancer.org/docroot/STT/content/STT_1x_Cancer_Facts__Figures_2005.asp Cancer Facts & Figures 2005] - 2005 United States Cancer Statistics
* [http://www.acor.org Association of Cancer Online Resources (ACOR)]
* [http://www.aicr.org/ American Institute for Cancer Research (AICR)]
* [http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/cancer.html Cancer] from [[MedlinePlus]] - provides links to news, general sites, diagnosis, treatment and alternative therapies, clinical trials, research, related issues, organizations, other MedlinePlus [http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/cancers.html Cancers Topics] and [http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/cancerlivingwithcancer.html Living with Cancer], and more. Also, links to pre-formulated searches of the [[MEDLINE]]/PubMed database for recent research articles.
* [http://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/bv.fcgi?call=bv.View..ShowTOC&rid=cmed.TOC&depth=2 Cancer Medicine, 6th Edition] Textbook
* [http://www.ibchelp.org Inflammatory Breast Cancer] - provides information about signs/symptoms, diagnosis, treatment, a forum, e-mail list, dictionary and much more.
* [http://www.nccn.org National Comprehensive Cancer Network] - has free guidelines for professionals and many pages of quality information for patients with all types of cancers
* [http://www.who.int/cancer/en/ The World Health Organisation's cancer site] A review of worldwide strategies for the prevention and treatment of cancer.
* [http://www.cancer.gov US National Cancer Institute] Government organization for research and treatment
* [http://www.commonweal.org/pubs/choices/19.html Traditional Chinese Medicine--A Favored Adjunctive Therapy for American Cancer Patients]
* [http://info.cancerresearchuk.org Cancer Research UK - Information Resource Centre] - in-depth cancer information and resources for general interest, cancer patients and professionals from the leading cancer charity in the UK.
-->
<!--*{{wikicitiespar|cancer|cancer|Cancer Help Infosite}}-->
{{Link FA|hu}}
{{Link FA|vi}}
{{Link GA|zh}}
 
[[af:Kanker]]
[[an:Cáncer]]
[[ar:سرطان]]
[[arc:ܬܠܗܝܐ]]
[[arz:سرطان]]
[[as:কৰ্কট ৰোগ]]
[[ast:Cáncanu]]
[[bat-smg:Viežīs]]
[[be:Злаякасная пухліна]]
[[be-x-old:Рак (захворваньне)]]
[[bg:Рак (болест)]]
[[bn:ক্যান্সার]]
[[bo:འབྲས་སྐྲན།]]
[[br:Krign-bev]]
[[bs:Rak (bolest)]]
[[ca:Càncer]]
[[cs:Rakovina]]
[[cy:Cancr]]
[[da:Kræft]]
[[de:Krebs (Medizin)]]
[[diq:Qanser]]
[[dv:ކެންސަރު]]
[[el:Καρκίνος]]
[[en:Cancer]]
[[eo:Kancero]]
[[es:Cáncer]]
[[et:Vähk (haigus)]]
[[eu:Minbizi]]
[[ext:Cancru]]
[[fa:سرطان]]
[[fi:Syöpä]]
[[fiu-vro:Vähktõbi]]
[[fr:Cancer]]
[[fy:Kanker]]
[[ga:Ailse]]
[[gan:癌]]
[[gd:Aillse]]
[[gl:Cancro]]
[[gu:કર્કરોગ (કેન્સર)]]
[[ha:Sankara]]
[[he:סרטן (מחלה)]]
[[hi:कर्कट रोग]]
[[hif:Cancer]]
[[hr:Rak (bolest)]]
[[ht:Kansè]]
[[hu:Rák (betegség)]]
[[ia:Cancere]]
[[id:
[[ilo:Kanser]]
[[io:Kancero]]
[[is:Krabbamein]]
[[it:Neoplasia#Comportamento biologico: benignità e malignità]]
[[ja:悪性腫瘍]]
[[ka:სიმსივნე]]
[[kn:ಕ್ಯಾನ್ಸರ್]]
[[ko:암]]
[[la:Cancer (morbus)]]
[[li:Kaanker]]
[[lt:Vėžys (liga)]]
[[lv:Vēzis (slimība)]]
[[mk:Рак (болест)]]
[[ml:അർബുദം]]
[[mn:Хорт хавдар]]
[[mr:कर्करोग]]
[[ms:Penyakit Barah]]
[[my:ကင်ဆာရောဂါ]]
[[nds-nl:Kaanker]]
[[new:क्यान्सर]]
[[nl:Kanker]]
[[nn:Kreft]]
[[no:Kreft]]
[[oc:Càncer]]
[[or:କର୍କଟ ରୋଗ]]
[[pam:Cancer]]
[[pl:Nowotwór złośliwy]]
[[pnb:سرطان]]
[[ps:سرطان]]
[[pt:Cancro]]
[[qu:Apanqara unquy]]
[[ro:Cancer]]
[[ru:Злокачественная опухоль]]
[[rue:Раковіна]]
[[rw:Kanseri]]
[[sa:कर्कटरोगः]]
[[se:Boras]]
[[sh:Rak (bolest)]]
[[simple:Cancer]]
[[sk:Zhubný nádor]]
[[sl:Rak (bolezen)]]
[[so:Kansar]]
[[sq:Kanceri]]
[[sr:Рак (болест)]]
[[su:Kangker]]
[[sv:Cancer]]
[[sw:Saratani]]
[[ta:புற்றுநோய்]]
[[te:కాన్సర్]]
[[tg:Бемории Саратони]]
[[th:มะเร็ง]]
[[tl:Kanser]]
[[tr:Kanser]]
[[uk:Злоякісна пухлина]]
[[ur:سرطان (عارضہ)]]
[[vi:Ung thư]]
[[wa:Magnant må]]
[[war:Kanser]]
[[wuu:癌]]
[[yi:קענסער]]
[[zh:癌症]]
[[zh-min-nan:Gâm]]
[[zh-yue:癌]]
[[kategori:onkologi]]
[[kategori:penyakit]]
375

besutan

Menu navigasi