Menyang kontèn

Balung: Béda antara owahan

2.221 bèt wis ditambahake ,  10 taun kepungkur
c
r2.7.3) (Bot: Nambahaké ckb:ئێسک
Tanpa ringkesan besutan
c (r2.7.3) (Bot: Nambahaké ckb:ئێسک)
'''Balung''' utawa kerangka iku panopang awak [[manungsa]]. Tanpa balung, mesthi awak kita ora bisa ngadeg. Balung wiwit kabentuk wiwit [[bayi]] jroning kandhutan, lumangsung terus nganti dekade kaloro jroning susunan sing tumata.
{{gabung|Balung}}
 
{{busak}}
== Tuwuhing balung ==
Salah sijining rangka manungsa utawa [[balung]].
 
==Jinising Tulang==
Tuwuhing balung nganti pepak kabentuk ing umur kurang luwih 30 taun. Sawisé kuwi ana uga owah-owahan sing disebut remodelling. Balung minangka ''reservoir'' paling gedhé tumrap [[kalsium]] lan phosphate. 99% kalsium ana ing (1000 gram) saka cacahing kalsium ing awak, déné phosphate jroning balung nganti 90% saka phosphate jroning awak.
*''Tulang Kompak'' yaiku tulang sing disusun saka [[unit Osteon]] utawa [[sistem Havers]].
 
*''Tulang Spons'' yaiku tulang sing duwé bolongan-bolongan utawa [[rongga]].
== Jinis balung ==
Saka wanguné, balung bisa dipérang dadi: [[balung pipa]] (kaya [[balung hasta]] lan [[tibia]]), [[balung pipih]] (kaya [[balung iga]], [[balung dhadha]]), lan [[balung cendhak]] (balung-balung tlapak tangan, ugel-ugel tangan).
 
== Deleng uga ==
* [[Daftar balung rangka manungsa]]
 
{{reflist}}
 
{{anatomi-stub}}
{{anatomi manungsa}}
 
[[Kategori:Anatomi]]
[[Kategori:Sistem rangka]]
 
[[af:Been]]
[[am:አጥንት]]
[[ang:Bān]]
[[ar:عظم]]
[[arc:ܓܪܡܐ]]
[[ay:Ch'aka]]
[[bar:Boan]]
[[be:Косць]]
[[be-x-old:Косьць]]
[[bg:Кост]]
[[br:Askorn]]
[[bs:Kost]]
[[ca:Os]]
[[ckb:ئێسک]]
[[co:Ossu]]
[[cs:Kost]]
[[cv:Шăмă]]
[[cy:Asgwrn]]
[[da:Knogle (anatomi)]]
[[de:Knochen]]
[[diq:Este]]
[[el:Οστό]]
[[en:Bone]]
[[eo:Osto]]
[[es:Hueso]]
[[et:Luu]]
[[eu:Hezur]]
[[fa:استخوان]]
[[fi:Luu]]
[[fr:Os]]
[[fy:Bonke (skelet)]]
[[ga:Cnámh]]
[[gd:Cnàmh]]
[[gl:Óso]]
[[he:עצם]]
[[hi:अस्थि]]
[[hr:Kost]]
[[ht:Zo]]
[[hu:Csont]]
[[hy:Ոսկոր]]
[[id:Tulang]]
[[io:Osto]]
[[is:Bein]]
[[it:Osso]]
[[ja:骨]]
[[kk:Қарға сүйек, құстұмсықша сүйек]]
[[ko:뼈]]
[[ku:Hestî]]
[[la:Os (anatomia ossis)]]
[[lbe:ТтаркI]]
[[lmo:Òs]]
[[ln:Mokúwa]]
[[lt:Kaulas]]
[[lv:Kauls]]
[[mk:Коска]]
[[ml:അസ്ഥി]]
[[ms:Tulang]]
[[nah:Omitl]]
[[nl:Bot (anatomie)]]
[[oc:Òs]]
[[or:ହାଡ଼]]
[[pag:Pokel]]
[[pl:Kość]]
[[pt:Osso]]
[[qu:Tullu]]
[[ro:Os (anatomie)]]
[[ru:Кость]]
[[sa:अस्थि]]
[[scn:Ossu (struttura rìggida)]]
[[sco:Bane]]
[[sh:Kosti]]
[[simple:Bone]]
[[sk:Kosť]]
[[sl:Kost]]
[[so:Laf]]
[[sq:Eshtrat e njeriut]]
[[sr:Кост]]
[[su:Tulang]]
[[sv:Ben (skelett)]]
[[ta:எலும்பு]]
[[te:ఎముక]]
[[th:กระดูก]]
[[tl:Buto (anatomiya)]]
[[tr:Kemik doku]]
[[uk:Кістка]]
[[ur:ہڈی]]
[[vi:Xương]]
[[zh:骨骼]]
[[zh-min-nan:Kut]]
[[zh-yue:骨]]
40.620

besutan