Pacul: Béda antara owahan

Menyang navigasi Menyang panggolèkan
14 bèt wis ditambahake ,  9 taun kepungkur
tanpa ringkesan besutan
(ngowahi)
Tidak ada ringkasan suntingan
'''Pacul''' kalebu salah sijiné alat utawa piranti [[tradhisional]] kang digunakaké ing pertanian.<ref name="internet2"/> Pacul digunakaké kanggo ndhudhug [[lemah]], kanggo ngresiki lemah saka [[suket]] utawa kanggo ngratakaké lemah.<ref name="internet2"/> Pacul isih digunakaké nganti jaman saiki, ananging kanggo ngolah lemah kang luwih amba buyasané nggunakaké [[bajak]] utawa [[traktor]].<ref name="internet2"/>
Pacul biyasané digawé saka kayu lan [[wesi]].<ref name="internet2"/> [[Kayu]] dadi dangangan utawa gagang pacul lan ing bonggol kayu ana wesi kang pancen digawé tipis lan landhep supaya kena kanggo macul.<ref name="internet2">{{id}}[http://distan.riau.go.id/index.php/profil-riau/sejarah-riau/134-cangkul distan.riau.go.id](dipunundhuh tanggal 21 Juni 2011)</ref>
'''Pacul''' kui ora namunnamung digunaakedigunakaké ing babagan pertanian. Pacul uga digunaakedigunakaké kanggo ngaduk bahan bangunan. Kanthi merguanaankemigunakaké pacul, poropara tukang bangunan isobisa nyampur kanthi rata bahan bangunan arupa wediwedhi, semensemèn, lan gamping.
 
==Sejarah==
[[Kawruh]] ngenani [[pertanian]] kuno wis dingerteni bangsa [[Mesir]] pirang-pirang [[taun]] kepungkur.<ref name="internet1"/> [[Kabudayan]] Mesir jaya kang uga nduwéni pengaruh tumprap kabudayan-kabudayan Barat jaman saiki yaiku makmur lan akéhéakèhé asil pertanian.<ref name="internet1"/> Wong Mesir dadi wong kang ahli kanggo ngembangaké teknik [[drainase]] lan [[irigasi]].<ref name="internet1"/> Drainase yaiku mbuwang banyu kang wis luwih-luwih.<ref name="internet1"/>
 
[[Teknologi]] kanggo ngolah lemah bisa dimangerténidimangertèni saka pacul.<ref name="internet1"/> Pacul asale saka [[garan]] kang cacahé siji lan bentuké lincip kang digunakaké kanthi gerakan kaya wong ngethok.<ref name="internet1"/> Pacul kang sepisanan uga diarani bajak kuno, arupa pacul kang mung diobahké manungsa utawa kéwan kanggo ngeruk lan malik lemah.<ref name="internet1"/> Sawisé iku pacul banjur diowahi kanthi némpélaké wesi ing panggonan kang dadi tapel wates karo lemah.<ref name="internet1"/> Kanthi cara iki pacul duwéni ''konstruksi'' kang luwih kuwat lan luwih gampang dienggo.<ref name="internet1"/> Saliyané iku, bentuk iki uga nggampangaké lemah kang diwalik supaya saya akéh lemah kang diolah.<ref name="internet1"/> Pacul digunakaké wong Mesir dadi alat kanggo [[panén]] lan kanggo njupuk [[tanduran]] sak lemah.<ref name="internet1"/>
Pacul duwéni werna-werna bentuk lan ukuran.<ref name="internet1"/> Gedhé ciliké ukuran pacul dijumbuhaké miturut kagunan pacul.<ref name="internet1">{{id}}[http://www.lablink.or.id/Agro/agr-sejarah.htm lablink.or.id](dipunundhuh tanggal 21 Juni 2011)</ref>
 
137

besutan

Menu navigasi