Menyang kontèn

Kelir: Béda antara owahan

224 bèt wis ditambahake ,  15 taun kepungkur
tanpa ringkesan besutan
Tidak ada ringkasan suntingan
 
=='''Kelir'''==
'''Kelir''' iku layar pawayangan. Biasané digawé saka bahan [[motha]] putih sing pinggiré diwènèhi [[plisir]] werna abang. Sakubengé kelir diwènèhi bolongan kanggo ngubetké tali nalika masang kelir ning warangkané. Déné pigunané kelir mau tumrap pagelaran [[wayang]] yakuwi ing sisih kiwa lan tengené minangka dhasaran kanggo mbèbèrké wayang. Déné ing bagéan tengah minangka panggung kanggo wayang sing lagi dimainaké. Sak ngarepé kelir dipasangi [[blencong]], yakuwi lampu sing gunané kanggo nyorot wayang saéngga ana ayang-ayangé (yèn ditonton saka mburi kelir). Ing donyajagat pewayangan, utamané [[wayang purwa]] utawa [[wayang kulit]], kelir nduwèni makna sing wigati, nganti dadi jeneng sesulih '''[[pakeliran]]''' kanggo nyebut jagat [[pewayangan]]. Kanggo mbèbèr lan nancepaké [[wayang kulit]], biasané migunaaké [[gedebog]] utawa wit [[gedhang]] sing dipasang ing sakngisoré kelir. Séjé manèh sing kanggo nancepakê [[wayang klithik]] utawa [[wayang krucil]] biasané digawé saka bahan kayu sing wis dibolongi.
Kanggo mbèbèr lan nancepaké [[wayang kulit]], biasané migunaaké [[gedebog]] utawa wit [[gedhang]] sing dipasang ing sakngisoré kelir.
 
=='''Jejeran / Simpingan Wayang'''==
==='''Sisih Kiwa===
Dijejer ing [[simpingan]] sisih kiwa ing antara liya:
*Wayang Bapang (ratu sabrang)
*Wayang Boma ([[Bomanarakasura]])
*[[IndarajitIndrajit]]
*[[Trisirah]] lan sejenise
*[[Baladewa|Prabu Baladewa]] kanthi maneka wanda (versi)
=='''Mugi Mirsani'''==
*[http://jv.wikipedia.org/wiki/Wayang_Kulit Wayang Kulit]
*[http://jv.wikipedia.org/wiki/Wayang_klithik Wayang Klithik]
 
=='''Pranala nJaba'''==
{{Stub}}
78.625

besutan