Tradhisi Ya Qawiyyu: Béda antara owahan

Menyang navigasi Menyang panggolèkan
262 bèt wis ditambahake ,  9 taun kepungkur
+1 ref
(+gbr)
(+1 ref)
'''''Tradhisi Ya Qawiyyu''''' yaiku salah sawijining tradhisi kang ana ing kutha [[Klathen|Klathèn]]. Tradhisi kang ana ing kecamatan [[Jatinom, Klathèn|Jatinom]], [[Klathen|Klathèn]] iki biyèn dikenalké déning tokoh Islam kang aran [[Ki Ageng Gribig]].<ref name="Jogjatrip">''[http://www.jogjatrip.com/en/encyclopedia/detail/365/ki-ageng-gribig Ki Ageng Gribig]'', ©Jogjatrip.com 2010, All rights reserved. Diaksès 17 Oktober 2011.</ref> Ki Ageng Gribig kuwi katurunan saka [[Raden Mas Guntur]] utawa [[Wasibagno]], katurunan saka [[Raja Brawijaya]] saka [[Majapahit]]. Ki Ageng Gribig kang jeneng enomé [[Syekh Wasibagno Timur]] meranto tekan [[Gunung Merapi]]. Wit [[Jati (tanduran)|Jati]] enom dipilih panggon donga terus tekan saiki dikenal dadi Jatinom.<ref name="kompas">Djoko Judiantoro, ''[http://citizenimages.kompas.com/citizen/view/60738-Tradisi-Ya-Qowiyyu Tradisi Ya Qowiyyu]'', citizenimages.kompas.com, 7 Mei 2010. Diaksès 17 Oktober 2011.</ref>
 
''Apeman Ya Qawiyyu'' bareng suwé urip ana ing Jatinom lan nyebarké [[Islam]], sawijining dina [[Ki Ageng Gribig]] munggah kaji. Mulih saka [[Mekah]] [[Ki Ageng Gribig]] gawa banyu zam-zam lan [[roti gimbal]]. Ki Ageng lan Nyi Ageng arep mbagi olèh-olèhé saka Arab kanggo tangga-tanggané nanging jebulé kurang. Sabanjuré Ki Ageng ngongkon Nyi Ageng gawé roti sing kaya roti gimbal. Roti iki awalé dijenengi ''afwan'' (basa Arab), sing tegesé "njaluk pangapura". Nanging jenengé wong Jawa ngucapké afwan suwé-suwé dadi ''[[apem]]''. Pambagéyan apem kuwi suwé-suwé dadi pakulinan masarakat [[Jatinom, Klathèn|Jatinom]].<ref>Yudono, Jodhi, ''[oase.kompas.com/read/2010/01/29/18474495/Upacara..quot.Ya.Qowiyyu.quot..Sebar.4.5.Ton.Kue.Apem Upacara "Ya-Qowiyyu" Sebar 4,5 Ton Kue Apem]'', 29 Januari 2010, © 2008 - 2011 KOMPAS.com - All rights reserved. Diaksès 21 Oktober 2011.</ref>
 
Miturut cathetan sajarah masarakat [[Klathen|Klathèn]], Ya Qawiyyu wis kaleksanan awit taun 1589. Ana khasanah [[kabudayan]] [[Jawa]], Ya Qawiyyu uga dikenal ''Ongkowiyu''. Jeneng Ya Qawiyyu sajatiné dijupuk saka dongalan ungkapan syukur saka [[Ki Ageng Gribig]] sakwisé slamet tekan omah saka munggah [[kaji]].<ref>Ruslani (2008). ''Ki Ageng Gribig dan Tradisi Ya Qawiyyu''. Sukoharjo: PT. Hamudha Prima Media.</ref>
2.526

besutan

Menu navigasi