Tradhisi Ya Qawiyyu: Béda antara owahan

Menyang navigasi Menyang panggolèkan
28 bèt wis ditambahake ,  9 taun kepungkur
pasang aksara, typo
(pasang aksara, typo)
'''''Tradhisi Ya Qawiyyu''''' yaiku salah sawijining tradhisi kang ana ing kutha [[Klathen|Klathèn]]. Tradhisi kang ana ing kecamatan [[Jatinom, Klathèn|Jatinom]], [[Klathen|Klathèn]] iki biyenbiyèn dikenalkedikenalké deningdéning tokoh Islam kang aran [[Ki Ageng Gribig]].<ref name="Jogjatrip">''[http://www.jogjatrip.com/en/encyclopedia/detail/365/ki-ageng-gribig Ki Ageng Gribig]'', ©Jogjatrip.com 2010, All rights reserved. Diaksès 17 Oktober 2011.</ref> Ki Ageng Gribig kuwi keturunankaturunan saka [[Raden Mas Guntur]] utawa [[Wasibagno]], keturunankaturunan saka [[Raja Brawijaya]] saka [[Majapahit]]. Ki Ageng Gribig kang jeneng enomeenomé [[Syekh Wasibagno Timur]] meranto tekan [[Gunung Merapi]]. Wit [[Jati (tanduran)|Jati]] enom dipilih panggon donga terus tekan saiki dikenal dadi Jatinom.<ref name="kompas">Djoko Judiantoro, ''[http://citizenimages.kompas.com/citizen/view/60738-Tradisi-Ya-Qowiyyu Tradisi Ya Qowiyyu]'', citizenimages.kompas.com, 7 Mei 2010. Diaksès 17 Oktober 2011.</ref>
 
''Apeman Ya Qawiyyu'' bareng suwesuwé urip ana ing Jatinom lan nyebarkenyebarké [[Islam]], sawijining dina [[Ki Ageng Gribig]] munggah kaji. Mulih saka [[Mekah]] [[Ki Ageng Gribig]] gawa banyu zam-zam lan [[roti gimbal]]. Ki Ageng lan Nyi Ageng arep mbagi oleholèh-oleheolèhé saka Arab kanggo tangga-tangganetanggané nanging jebulejebulé kurang. SabanjureSabanjuré Ki Ageng ngongkon Nyi Ageng gawegawé roti sing kaya roti gimbal. Roti iki awaleawalé dijenengi ''afwan'' (basa Arab), sing tegesetegesé "njaluk pangapura". Nanging jenengejenengé wong Jawa ngucapkengucapké afwan suwesuwé-suwesuwé dadi ''[[apem]]''. PembagianPambagéyan apem kuwi suwesuwé-suwesuwé dadi pakulinan masyarakatmasarakat [[Jatinom, Klathèn|Jatinom]].
 
Miturut catatancathetan sejarahsajarah masyarakatmasarakat [[Klathen|Klathèn]], Ya Qawiyyu wis kaleksanan awit taun 1589. Ana khasanah [[kabudayan]] [[Jawa]], Ya Qawiyyu uga dikenal ''Ongkowiyu''. Jeneng Ya Qawiyyu sejatinesajatiné dijupuk saka dongalan ungkapan syukur saka [[Ki Ageng Gribig]] sakwisesakwisé slamet tekan omah saka munggah [[kaji]].<ref>Ruslani (2008). ''Ki Ageng Gribig dan Tradisi Ya Qawiyyu''. Sukoharjo: PT. Hamudha Prima Media.</ref>
 
== Pranala jaba ==
2.526

besutan

Menu navigasi