Pacul: Béda antara owahan

Menyang navigasi Menyang panggolèkan
1.250 bèt wis ditambahake ,  11 taun kepungkur
tanpa ringkesan besutan
Tidak ada ringkasan suntingan
Tidak ada ringkasan suntingan
[[Gambar:Hoe 1.jpg|thumb|250 px|Pacul]]
 
'''Pacul''' kalebu salah sijinesijiné alat tradisional[[tradhisional]] kang digunakakedigunakaké ing pertanian. paculPacul digunakakedigunakaké kanggo ndhudhug [[lemah]], kanggo ngresiki lemah saka [[suket]] utawa kanggo ngratakakengratakaké lemah. Pacuk isih digunakakedigunakaké nganti jaman saiki, ananging kanggo ngolah lemah kang luwih amba buyasanebuyasané nggunakakenggunakaké [[bajak]] utawa [[traktor]].
Pacul biyasanebiyasané digawedigawé saka kayu lan [[wesi]]. [[Kayu]] dadi dangangan utawa gagang pacul lan ing bonggol kayu ana wesi kang pancen digawedigawé tipis lan landhep supaya kena kanggo macul.
 
==Sejarah==
[[Kawruh]] ngenani [[pertanian]] kuno wis dingerteni bangsa [[Mesir]] pirang-pirang [[taun]] kepungkur. [[Kabudayan]] Mesir jaya kang uga nduwéni pengaruh tumprap kabudayan-kabudayan Barat jaman saiki yaiku makmur lan akéhé asil pertanian. Wong Mesir dadi wong kang ahli kanggo ngembangaké teknik [[drainase]] lan [[irigasi]]. Drainase yaiku mbuwang banyu kang wis luwih-luwih
 
[[Teknologi]] kanggo ngolah lemah bisa dimangerténi saka pacul. Pacul asale saka [[tongkat]] kang cacahé siji lan bentuké lincip kang digunakaké kanthi gerakan kaya wong ngethok. Pacul kang sepisanan uga diarani bajak kuno, arupa pacul kang mung diobahké manungsa utawa kéwan kanggo ngeruk lan malik lemah. Sawisé iku pacul banjur diowahi kanthi némpélaké wesi ing panggonan kang dadi tapel wates karo lemah. Kanthi cara iki pacul duwéni ''konstruksi'' kang luwih kuwat lan luwih gampang dienggo. Saliyané iku, bentuk iki uga nggampangaké lemah kang diwalik supaya saya akéh lemah kang diolah. Pacul digunakaké wong Mesir dadi alat kanggo [[panén]] lan kanggo njupuk [[tanduran]] sak lemah.
Pacul duwéni werna-werna bentuk lan ukuran. Gedhé ciliké ukuran pacul dijumbuhaké miturut kagunan pacul.
==Chatetan suku==
{{reflist}}
5.483

besutan

Menu navigasi