RNA: Béda antara owahan

Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Gedhéné ora owah ,  10 taun kepungkur
tanpa ringkesan besutan
c (r2.7.1) (bot Menambah: ku:RNA)
'''RNA''' (''Ribonucleic Acid'') inggih menika "duta" utawi pambekta pesan [[genetik]] saking [[gen]] kangge [[ribosom]], inggih menika [[organel]] ingkang sampun dipunmangertosi gegandenganipun kaliyan [[sintesis protein]] wonten ing lebet [[sitoplasma]] [[sel]].<ref name="RNA1">{{id}}Pai, Anna C.1985.''Foundations of Genetics''.Jakarta:Erlangga.127</ref>. Saben jinisning RNA nggadhahi kualitas struktural khusus ingkang damelaken cocok kangge fungsi ingkang spesifik.<ref>[http://library.thinkquest.org/04apr/00217/en/biology/rna/index.html/ library.thinkquest.org](dipununduh tanggal 31 Maret 2011)</ref>. RNA nggadhahi basis [[Adenin]] (A), [[Sitosin]] (C), saha [[Urasil]] (U).<ref>[http://www.news-medical.net/health/What-is-RNA.aspx/ news-medical.net] (dipununduh tanggal 31 Maret 2011)</ref>.
 
 
 
==Bentenipun RNA saha DNA==
bentenipun ingkang langkung utami antawis DNA saha RNA inggih menika menawi ingkang kantun menika nggadhahi gendhis (gula) ingkang benten, inggih menika [[ribosa]].<ref name="RNA1"/>. RNA untaianipun tunggal (boten kados DNA ingkang untaianipun ganda) saha nggadhahi [[urasil]] (U), bukan [[timim]] (T) dados setunggal saking sekawan basa-nipun.<ref name="RNA1"/>.</br>
Bukti ingkang kapisan kangge wontenipun ''[[asam ribonukleat duta]]'' (ARNd) dipunangsal saking studi kaliyan [[bakteri]].<ref name="RNA1"/>. Wonten ing bakteria menika gen-gen boten pados nyata dipunpindahaken saking piranti-piranti penyintesa (pandamel) [[protein]].<ref name="RNA1"/>. Studi-studi lajeng wonten sel-sel [[eukariotik]] mastheaken menawi molekul-molekul RNA utawi ARN pancen bergerak saking [[nukleus]] ke [[sitoplasma]].<ref name="RNA1"/>. ARNd dipunbentuk menawi segmen DNA khusus, inggih menika setunggal gen, dados aktif.<ref name="RNA1"/>.
 
 
 
==Sintesis Protein==
'''Sintesis protein''' kadadosan wonten ing kelompok-kelompok [[partikel]] sitoplasmik ingkang alit sanget ingkang dipunsebat '''ribosom'''.<ref name="RNA2">{{id}}Kimball, John W.1983.''Biology''.Jakarta:Erlangga.282-283</ref>. Partikel-partikel menika inggih menika rakitan makromolekular RNA ribosom (rRNA) saha protein-protein.<ref name="RNA2"/>. Saben ribosom kadadosan saking kalih subunit : ingkang ageng saha ingkang alit.<ref name="RNA2"/>. Subunit ingkang alit nggadhahi setunggal molekul rRNA.<ref name="RNA2"/>. Subunit ingkang ageng wonten ing ribosom ekariotik nggadhahi setunggal copy saking saben tiga molekul rRNA ingkang berlainan<ref name="RNA2"/>.</br>
Wonten ing [[ekariota]], molekul-molekul RNA ribosom dipunsintesis wonten ing nukleus, kaliyan ngginakaken templat (gen) DNA.<ref name="RNA2"/>. Sel-sel ingkang secara aktif terlibat wonten ing sintesis sejumlah ageng protein tunggal saged nggadhahi kathah sanget RNA khusus kanthi ukuran ingkang benten saking rRNA utawi tRNA.<ref name="RNA2"/>.
[[Gambar:Protein.png|thumb|200px|Protein]]
 
 
==Translasi RNA==
'''Translasi RNA''' kedadosan wonten ing ribosom, proses menika kalampahan waonten tiga proses.<ref name="RNA3">{{id}}Kimball, John W.1983.''Biology''.Jakarta:Erlangga.285-286</ref>.</br>
# Inisiasi
# Pemanjangan
 
===Inisiasi===
Ribosom ngiketaken piyambakipun wonten ing situs inisiasi khusus wonten molekul mRNA.<ref name="RNA3"/>. situsSitus menika kawontenan ing nukleotida "lawan arus" saking kawiwitan pesenipun.<ref name="RNA3"/>. Saklajengipun '''tRNA inisiator''' ingkang khusus ngiketaken piyambakipun wonten ing kodon (limrahipun AUG)ingkang miwiti saben pesen.<ref name="RNA3"/>. Pangiketan kadadosan wonten situs ing ribosom ingkang dipunsebat situs P.<ref name="RNA3"/>. Asam amino ingkang dipunbekta tRNA inisiator inggih menika metionin (utawi wonten ing bakteri, wujud termodifikasi secara [[kimia]] ingkang dipuntandai fMet).<ref name="RNA3"/>.
 
 
 
===Pemanjangan===
Molekul tRNA ingkang mampu berpasangan basa kaiyan kodon mRNA saklajengipun ngantos wonten situs ingkang langkung caket wonten ing ribosom.<ref name="RNA3"/>. [[Asam amino]] sakderengipun (Met wonten ngajeng translasi) dipunrantai wonten ingkang nembe mlebet ngagem ikatan [[peptida]].<ref name="RNA3"/>. tRNA inisiator dipunbebasaken saking situs P saha ribosom nggeseraken setunggal kodon arah arus.<ref name="RNA3"/>. Bab menika mindahaken tRNA ingkang langkung mutakhir datengipun wonten kaliyan [[dipeptida]] nipun ingkang nemplek wonten situs P saha mbikak situs A kangge kadatenganipun tRNA sanesipun ingkang mbekta asam amino ingkang nomer tiga kangge polipeptida ingkang tumbuh.<ref name="RNA3"/>. Kados mekaten, pesen ingkang wiwitipun ''dipuntransripsi'' tumuju wonten molekul mRNA ''dipuntranslasi'' tumuju ing runtunan pasti asam-asam amino wonten polipeptida kasebut.<ref name="RNA3"/>.
 
 
 
===Terminasi===
Perpanjangan [[polipeptida]] kalajengaken ngantos purnanipun pesen ingkang bersangkutan.<ref name="RNA3"/>.
 
 
302

besutan

Menu navigasi