Codex Sinaiticus: Béda antara owahan

Menyang navigasi Menyang panggolèkan
77 bèt wis ditambahake ,  10 taun kepungkur
c
ngrampungaké mertal
c (typo sithik)
c (ngrampungaké mertal)
''Codex Sinaiticus'' dipunpanggihaken déning [[Constantin von Tischendorf]] nalika lelampahanipun ingkang kaping tiga nuju [[Biara Santa Katarina, Gunung Sinai|Biara Santa Katarina]], ing [[Gunung Sinai]], [[Mesir]], [[1859]]. Lelampahanipun ingkang sepisanan lan kaping kalih, ngasilaken pamanggihan cuwilan-cuwilan naskah saking [[Prajanjian Lawas]], sapérangan ing antawisipun asalipun saking ''tempat sampah''. Tsar [[Alexander II saking Rusia|Alexander II]] saking [[Rusia]] lajeng mréntah panjenenganipun kanggé pados naskah-naskah sanès, ingkang dipunpitadosi tasih saged dipunpanggihaken ing biara Sinai puniki.
 
Cariyos kepripun Von Tischendorf manggihaken naskah manuskrip puniki, ingkang ngandhut sebagéyan ageng kitab Prajanjian Lawas lan sedaya kitab Prajanjian Énggal, mèmper kaliyan cariyos satunggiling roman. Von Tischendorf dumugi biara puniki tanggal [[31 Januari]]; nanging panylidhikanipun boten ngasilaken punapa-punapa. Tanggal [[4 Februari]], panjenenganipun sampun mutusaken kanggé wangsul tanpa pikantuk asil lelampahanpun. "Mila ing dinten punika, nalika saweg mlampah-mlampah kaliyan kepala biara, panjenenganipun nggetuni kagagalanipun. Sasampunipun wangsul saking mlampah-mlampah, Von Tischendorf manggihi sang biarawan malih dhateng kamaripun lan ing mrika sang biarawan nedahaken satunggiling salinan naskah ingkang dipunsebut minangka salinan naskah ''Septuaginta'' ingkang dipungadhahidipun gadhahi déning biarawan puniki. Naskah manuskrip puniki dipun bungkus salembar kain lan nalika gulungan dipun bukak, Von Tischendorf ugi kagèt lan rumaos gambira amargi inggih puniki dhokumèn ingkang dipun pados-padosi sauntawis panjenenganipun sampun katelasan pangajeng-ngajeng kanggé manggihaken dhokumèn wau. Tujuanipun inggih punika kanggé njangkepi potongan ''Septuaginta'' ingkang panjenengan panggihaken taun [[1844]] lan ingkang panjenenganipun wedharaken arupi naskah [[perkamen]] Yunani awangun ''[[codex]]'' ([[buku]]) ingkang paling tuwa. Nanging boten namung puniku kémawon ingkang panjenenganipun panggihi, panjenenganipun ugi manggihaken setunggal salinan kitab Prajanjian Ènggal Yunani ingkang jangkep, boten kirang setunggal kaca utawi setunggal paragraf kémawon." <!--Mila sasampunipun négosiasi radi dangu, Von Tischendorf pikantuk naskah ingkang ''berharga'' sanget puniki lan ngintunaken dhumateng Tsar Alexander II ing Rusia ingkang ''betul-betulsanget menghargainya''ngregani. Salajengipun Tsar mréntah kanggé nerbitaken naskah puniki ing wangun [[faksimile]] supayasupados tulisanseratan kuna inipuniki bisasaged langsung diperlihatkandipunkatingalaken kedhumateng khalayak yangingkang lebihlangkung ramairamé.
 
SeluruhSedaya naskah berbentukawangun codex inipuniki terdirikapérang atassaking 346 1/2 halamankaca [[folio]], danlan ditulisdipun dalamserat empatsalebeting sekawan kolom. DariSaking semuasedaya folio inipuniki 199 memuatngamot tekstèks kitab PerjanjianPrajanjian LamaLawas danlan 147 1/2 tekstèks kitab PerjanjianPrajanjian BaruÉnggal. Kitab-kitab PerjanjianPrajanjian BaruÉnggal disusundipun sebagaisusun berikutkados mekaten: keempatsekawan Injil, [[SuratSerat-suratserat Rasul Paulus]], [[Kisah Para Rasul]], [[SuratSerat-suratserat KatolikKatulik]] (''Catholic Epistles''), danlan [[Kitab Wahyu]]. MeskiÉwadéné beberapasapérangan bagianbagéyan darisaking kitab [[KejadianPurwaning Dumadi]] danlan [[BilanganWilangan]] kemudiansalajengipun ditemukandipun dijilidpanggihaken padalan dipun jilid ing buku-buku yangingkang lainsanès, lalu mereka berbaik hatipara danbiarawan kemudianlajeng dikirimngintun kedhumateng Von Tischendorf. NamunNanging olehdéning penguruspangurus biara sekarangsapuniki ''Codex'' inipuniki dianggapdipun dicurianggep dipun dhusta.-->
 
Ing wulan [[Mei]] [[1975]] nalika saweg dipun rénovasi, para biarawan biara Santa Katarina mangihaken satunggal ruwangan ing saandhapipun [[kapel]] St. George ingkang ngandhung kathah fragmèn-fragmèn perkamèn. Ing antawisipun fragmèn-fragmèn puniki, tigawelas kaca ''Codex Sinaiticus'' saking kitab [[Prajanjian Lawas]] ingkang ical, dipuntemokaken.
8.252

besutan

Menu navigasi