Antaséna: Béda antara owahan

Menyang navigasi Menyang panggolèkan
12 bèt wis ditambahake ,  11 taun kepungkur
typo
c (Antasena dipunalihaken dhumateng Antaséna: pasang aksara)
(typo)
[[image:Antasena-ang.gif|thumb|Antasena]]
'''AntasenaAntaséna''' utawa uga sinebut '''AnantasenaAnantaséna'''.
Teges tembung ananta yaiku tanpa wates déné sena yaiku njaga, nguwasani, kang mimpin.
 
Ing pedhalangan gagrag Jogjakarta, AntasenaAntaséna iku anak ragilé [[Bima]]/Werkodara. Ibuné [[Dèwi Urangayu]], putriné Hyang Mintuna (déwaning iwak ing banyu tawa) ing Kisiknarmada (muarané Gangga karo Serayu). Wiwit lair urip bareng karo ibu lan éyangé. Ing gagrag Surakarta, AntasenaAntaséna kuwi asma liyané Antareja (anak pembarepe Werkudara).
 
Ing wayang, AntasenaAntaséna iku kasatriyané ing Selamirah iya Randhugumbala. Garwané sesilih Dèwi Jenakawati, putriné Janaka/[[Arjuna]].
Satriya iki uga raket karo wuragilé Arjuna, [[Wisanggeni]].
 
AntasenaAntaséna ora naté gelem nganggo basa krama, jujur, prasaja, lan kendel. Gandhèng ibuné urang, awaké kebak sisik kang ora mempan déning gaman. Kadigdayané ana ing sungut mawa upas kang mapan ana sangisoré irung karan sungut upas warayang lan pengantèn lan nduwé aji-aji Cupu MadusenaMaduséna sing bisa nguripké wong kang mati ing njaba takdiré.
 
Nalika Perang Baratayudha arep diwiwiti, AntasenaAntaséna ngadhep Sanghyang Wenang. Sanghyang Wenang sabda yèn AntasenaAntaséna kepengin Pandhawa menang, satriya iki kudu ora melumèlu perang. AntasenaAntaséna nyanggupi nurut kekarepané déwa. Sanghyang Wenang njaluk supaya AntasenaAntaséna ndeleng netrané. Suwé-suwé awaké AntasenaAntaséna dadi cilik lan banjur muksa.
 
==Pranala njabajaba==
*{{id}} [http://www.pitoyo.com/duniawayang/mod.php?mod=userpage&menu=500&page_id=4 Situs buku asesirah 'Antareja Antasena: Jalan Kematian Para Ksatria']
*{{id}} [http://www.pitoyo.com/duniawayang/mod.php?mod=publisher&op=viewarticle&artid=31 Antasena, Jalan Manusia Sufi]
78.625

besutan

Menu navigasi