Menyang kontèn

Wikipédia:Artikel pethingan/Slot/Barabudhur: Béda antara owahan

tanpa ringkesan besutan
Tidak ada ringkasan suntingan
Tenger: Besutan sumber
Tidak ada ringkasan suntingan
Tenger: Besutan sumber
|link =
|border =
}}'''[[Barabudhur]]''' iku papan pamujaning para pandhèrèk [[Buddha Mahayana]] saka abad ka-9 kang kapernah ing [[Kabupatèn Magelang]], ora adoh saka [[Munthilan, Magelang|Munthilan]], ing [[Jawa Tengah]], [[Indonésia]]. Papan iku minangka papan pamujan Buddha kang gedhé dhéwé ing sajagat. Papan pamujané dhapur tlundhag (''platform'') sungsun sanga: kang enem wangun pasagi lan kang telu wangun bunder, mawa stupa panunggul ing pucuk-tengahé, lan rinenggan panil [[Relief|rélièf]] cacah 2.672 dalah reca Buddha cacah 504. Stupa panunggulé dikupeng reca Buddha cacah 72 kang sabené mapan ing sajeroning [[stupa]] kang bolong-bolong. Kaadegaké ing abad ka-9 nalika [[Wangsa Syailéndra|trah Syailéndra]] jumeneng nata, rancanganing papan pamujan iku linambaran tata yasan (arsitèktur) Buddha-Jawa kang nyarubaké anasir kapitayan memuja leluhur kang Indonésia lugu karo kapitayan nggayuh [[nirwana]] kang saka agama Buddha. Barabudhur minangka papan pamujan Buddha kang gedhé dhéwé ing sajagat sababag karo Bagan ing [[Myanmar]] lan [[Angkor Wat]] ing [[Kamboja]] kang minangka sasana arkéologi gedhé ing [[Asia Kidul-wétan|Asia Kidul-Wétan]]. (''[[Barabudhur|Waca candhaké]]'')