Piyul: Béda antara owahan

Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Gedhéné ora owah ,  4 sasi kepungkur
c
→‎Sajarah: éjaan, replaced: Austria → Ostenrik, Éropah → Éropa using AWB
c (→‎Sajarah: éjaan, replaced: Austria → Ostenrik, Éropah → Éropa using AWB)
|publisher=ViolinOnline.com
|first=Robin Kay|last=Deverich|year=2006|accessdate=2006-09-22
}}</ref> Saya suwé piyul nyebar ing [[ÉropahÉropa]].
 
Piyul kang tuwa dhéwé tinemu migunakaké patang [[senar]], kaya piyul modhèren kang digawé déning [[Andrea Amati]] nalika taun [[1555]]. Piyul kang mung nggunakaké telung senar diarani ''violetta''. Piyul jaman biyèn rikat banget anggoné misuwur, amarga gampang dikenal déning para bangsawan lan para pamusik ing dalan, utawa pengamèn. Kasunyatan, raja [[Prancis]] [[Charles IX]] ngutus [[Amati]] kanggo gawé 24 piyul nalika taun [[1560]]. Piyul tuwa dhéwé kang ana nganti saiki iku saka 24 piyul kang digawé déning Charles IX, lan dijenengi "Charles IX", digawé ing [[Cremona]] taun [[1560]].<ref>{{cite web
|title=The History of the Violin
|first=William|last=Bartruff|accessdate=2006-09-22
}}</ref> Pyul jaman Renaisans kang paling apik amarga ana ukirané ya iku ''Gasparo da Salò'' ([[1574]]) kang dinduwèni [[Ferdinand II]], Adhipati Agung [[AustriaOstenrik]], banjur wiwit [[1841]], piyul iku musuwur karo ''virtuoso Nurwègen Ole Bull'', kang nggunakak piyul iku nganti patang puluh taun lan èwunan pentas. Saiki piyul mau disimpen ana ing [[Vestlandske Kustindustrimuséum]] ing [[Bergen]], [[Nurwègen]].''The Messia'' utawa ''Le Messie'' (uga dikenal minangka ''Salabue'') kang digawé déning [[Antonio Stradivari]] nalika taun [[1716]] durung tau digunakaké. Piyul mau ana ing [[Musiyum Ashmolean]] ing [[Oxford]].<ref>{{cite web
|url=http://www.cozio.com/Instrument.aspx?id=111
|title=Violin by Antonio Stradivari, 1716 (Messiah; la Messie, Salabue)
9.492

besutan

Menu navigasi