Sunan Giri: Béda antara owahan

Menyang navigasi Menyang panggolèkan
335 bèt wis ditambahake ,  8 sasi kepungkur
tanpa ringkesan besutan
c (→‎top: dandani pangéja, replaced: sawetara → sawatara using AWB)
 
'''Susuhunan Giri Gajah Kadhaton''' utawa '''Sunan Giri''' iku [[Walisanga]] lan pangadeg karajan [[Giri KedatonKedhaton]], kang dunungé ing laladan [[Gresik]], [[Jawa Wétan]]. Sunan Giri lair ing [[Blambangan]] taun [[1442]]<ref name="buku2">[http://www.republika.co.id/suplemen/cetak_detail.asp?mid=5&id=245607&kat_id=105&kat_id1=147&kat_id2=185/ Syekh Hasanuddin: Pendiri Pesantrèn Pertama di Jawa Barat] Republika Online: Jumat, 28 April 2006.</ref>.. Sunan Giri duwé sawatara <!--jeneng undang-undangan--> dasanama, ya iku '''Radèn Paku''', '''Prabu Satmata''', '''Sultan Abdul Faqih''', '''Radèn 'Ainul Yaqin''' lan '''Jaka Samudra'''. Sunan Giri disarèkaké ing désa Giri, [[Kebomas, Gresik]]<ref name="buku2">[http://www.republika.co.id/suplemen/cetak_detail.asp?mid=5&id=245607&kat_id=105&kat_id1=147&kat_id2=185/ Syekh Hasanuddin: Pendiri Pesantrèn Pertama di Jawa Barat] Republika Online: Jumat, 28 April 2006.</ref><ref name="buku1">Bolland, BJ.[[1985]].Pergumulan [[Islam]] di Indonésia.Jakarta:Grafiti Press.(halaman 123)</ref>. Sunan Giri yasa kadhaton ing Giri ing taun 1408  Saka/1486  M lan ing taun sawise jumeneng nata kanthi jejuluk Prabu Satmata.<ref>{{Cite journal|last=ARIFIN|first=ZAENAL|date=2017-7|title=PERKEMBANGAN KERAJAAN MARITIM GIRI
KEDATON TAHUN 1487-1681 M|url=https://ikipwidyadarmasurabaya.ac.id/wp-content/uploads/2019/07/150-159-zaenal-fix.pdf|journal=WIDYALOKA|volume=Vol. 4. No. 2|pages=}}</ref> Sunan Giri surut ing taun 1428  Saka/1506  M lan disarèkaké ing Giri Gajah, [[Kebomas, Gresik]].<ref name="buku2" /> Giri Kadhaton banjur diprintah dening [[Sunan Giri II]].
 
== Silsilah ==
Ing babad carita akèh kang béda antara carita siji lan sijiné, kaya ta silsilah Sunan Giri <ref name="buku2">A.Aziz Salim Basyarahil.[[2005]].Halaman 410.</ref>. Sajeroning [[babad]] akèh kang nyaritakaké ya iku anak [[Maulana Ishaq]], ya iku wong kang mubaligh teka saka [[Asia Tengah]] <ref name="buku1">Bolland, BJ.[[1985]].Pergumulan [[Islam]] di Indonésia.Jakarta:Grafiti Press.(halaman 123)</ref>. Maulana Ishaq dicaritakake nikah (kawin) karo Dèwi Sekardadu, ya iku putri saka [[Menak Sembuyu]] panguasa tlatah ing [[Blambangan]] ing mangsa-mangsa akir kekuasaane [[Majapahit]] <ref name="buku2">[http://www.republika.co.id/suplemen/cetak_detail.asp?mid=5&id=245607&kat_id=105&kat_id1=147&kat_id2=185/ Syekh Hasanuddin: Pendiri Pesantrèn Pertama di Jawa Barat] Republika Online: Jumat, 28 April 2006.</ref><ref name="buku1">Bolland, BJ.[[1985]].Pergumulan [[Islam]] di Indonésia.Jakarta:Grafiti Press.(halaman 123)</ref>.
 
Panemu liya kang maratélakaké yèn Sunan Giri uga minangka katurunan Rasulullah SAW; ya iku liwat jalur katurunan [[Husain bin Ali]], [[Ali Zainal Abidin]], [[Muhammad al-Baqir]], [[Ja'far ash-Shadiq]], Ali al-Uraidhi, Muhammad al-Naqib, Isa ar-Rummi, [[Ahmad al-Muhajir]], Ubaidullah, Alwi Awwal, Muhammad Sahibus Saumiah, Alwi ats-Tsani, Ali Khali' Qasam, [[Syekh Muhammad Shahib Mirbath|Muhammad Shahib Mirbath]], Alwi Ammi al-Faqih, Abdul Malik (Ahmad Khan), Abdullah (al-Azhamat) Khan, Ahmad Syah Jalal (Jalaluddin Khan), Jamaluddin Akbar al-Husaini (Maulana Akbar),Ibrahim Zainuddin Al-Akbar As-Samarqandy (Ibrahim Asmoro), Maulana Ishaq, dan 'Ainul Yaqin (Sunan Giri). Lumrahé panemu mau dhedhasar riwayat pesantrèn-pesantrèn Jawa Wétan, lan cathetan nasab Sa'adah BaAlawi Hadramaut.
2.820

besutan

Menu navigasi