Gendéra Indonésia: Béda antara owahan

Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Gedhéné ora owah ,  2 taun kepungkur
ganti isi, replaced: arupa → wujud (2)
(ganti isi, replaced: mliginé → mligi, sing → kang (12))
(ganti isi, replaced: arupa → wujud (2))
 
Saliyané iku, gendéra perang Sisingamangaraja IX saka tlatah Batak uga nganggo warna abang putih minangka warna gendérané , gambaré pedhang kembar warna putih kanthi dhasar abang mencorong lan putih. Werna abang lan putih iki gendérané perang Sisingamangaraja XII. Loro pedhang kembar nglambangaké piso gaja dompak, pusaka raja-raja Sisingamangaraja I-XII.<ref>Ke Bakkara: Ziarah Sisingamangaraja.Kompas, Minggu, 14 Agustus 2005.http://www.kompas.com/kompas-cetak/0508/14/perjalanan/1940067.htm</ref>
 
Nalika dumadi perang ing [[Acèh]], pejuwang – pejuwang Acèh wis migunakaké gendéra perang arupawujud umbul-umbul kanthi warna abang lan putih, ing pérangan mburi ana gambaré pedhang, bulan sabit, srengéngé, lan lintang sarta sapérangan ayat suci Al Quran.<ref>http://suryantara.wordpress.com/2007/10/30/sejarah-bendera-merah-putih/</ref>
 
Ing jaman karajan Bugis Bone, [[Sulawesi Kidul]] sadurungé Arung Palakka, gendéra Abang Putih, iku simbol kakuwasaan lan kebesaran karajan Bone. Gendéra Bone iku dikenal kanthi jeneng Woromporang.<ref>Makna Saudagar bagi Saudagar yang tak Hadir
Gendéra Indonésia duwé makna filosofis. Abang ateges wani utawa kendel, putih ateges suci. Abang nglambangaké awaking manungsa, sauntara putih nglambangaké jiwaning manungsa. Kaloroné silih njangkepi lan nyampurnaaké kanggo Indonésia.
 
Ditilik saka kaca tingal sajarah, wiwit biyèn warna abang lan putih kaloroné ngandhut makna kang suci. Werna abang mèmper karo warna gula jawa/gula aren lan warna putih mèmper karo warna [[sega]]. Rong bahan iki dadi bahan utama ing masakan Indonésia, mligi ing [[Pulo Jawa]]. Nalika [[Karajan Majapahit]] berjaya ing [[Nuswantara]], warna panji-panji kang dipigunaaké ya iku abang lan putih (umbul-umbul abang putih). Wiwit biyèn warna abang lan putih iki déning [[wong Jawa]] dipigunaaké kanggo upacara slametan kandhutan bayi sawisé umuré patang sasi ing njeron rahim arupawujud bubur kang diwènèhi warna abang separo. Wong Jawa percaya yèn [[meteng|ngandhut]] iku diwiwiti nalika manunggalé unsur abang minangka lambang ibu, ya iku [[getih]] kang wutah nalika sang jabang bayi lair, lan unsur putih minangka lambang bapak, kang ditandur ing guwa garba.
 
== Peraturan ngenani Gendéra Abang Putih ==
352.737

besutan

Menu navigasi