Malaria: Béda antara owahan

Menyang navigasi Menyang panggolèkan
12 bèt wis dibusak ,  2 taun kepungkur
ganti isi, replaced: sawijining → siji (2)
(→‎Sebab lan tandha-tandha: ganti isi, replaced: Ragam → Rupa)
(ganti isi, replaced: sawijining → siji (2))
 
'''Malaria''' iku sajinis [[lelara nular]] sing ngakibataké watara 350-500 yuta wong kainfèksi lan punjul 1 yuta mati saben taun, mligi ing laladan [[tropis]] lan ing [[Afrika]].
 
Kanggo panemuan ngenani jalaran malaria, sawijiningsiji dhokter militèr Prancis [[Charles Louis Alphonse Laveran]] dianugerahi [[Bebungah Nobel kanggo Fisiologi lan Medis]] ing taun [[1907]].
 
== Sebab lan tandha-tandha ==
Pangobatan malaria gumantung marang jinis parasit lan résistènsi parasit marang [[klorokuin]].
 
Kanggo sawijiningsiji serangan malaria falciparum akut kanthi parasit sing résisten marang klorokuin, bisa diwènèhi kuinin utawa kuinidin kanthi intravena. Sajeroning jinis malaria liyané arang kadadéan résistènsi marang klorokuin, amarga saka iku racaké diwènèhi klorokuin lan primakuin.
 
Prinsip pananganan malaria kanthi umum ya iku yèn tanpa komplikasi diwènèhi peroral artesunat kombinasi karo amodiakuin (artesdiakuin) utawa coartem utawa duo-cotexcin, déné malaria kanthi komplikasi diwènèhi artesunat 2,4 mg/kgbb ing jam ka 0 - 12 - 24 - 72 lan saterusé nganti pasien bisa diterapi kanthi oral utawa digunakaké artemeter 3,2 mg/kgbb diterusaké nganggo 1,6 mg/kgbb.
352.737

besutan

Menu navigasi