Laser: Béda antara owahan

Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
12 bèt wis dibusak ,  1 taun kepungkur
→‎top: ganti isi, replaced: sawijining → siji (2)
(→‎top: ganti isi, replaced: maknané → tegesé)
(→‎top: ganti isi, replaced: sawijining → siji (2))
[[Gambar:LASER.jpg|thumb|Laser]]
'''Laser''' (cekakan saka [[basa Inggris]]: '''''Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation''''') iku sawijiningsiji piranti sing migunakaké èfèk [[mekanika kuantum]], [[pancaran kastimulasi]], kanggo ngasilaké sawijiningsiji [[cahya]] sing [[kohèrens]] saka medium "lasing" sing dikontrol kamurnian, ukuran, lan wanguné. Sinar laser bisa sambung-sinambung lan kanthi amplituda-konstan (dikenal minangka ''CW'' utawa ''gelombang berkelanjutan''), utawa detak, kanthi migunakaké tèknik ''[[Q-switching]]'', ''[[modelocking]]'', utawa ''[[gain-switching]]''.
 
Jrpning operasi detak, akèh daya puncak sing luwih dhuwur bisa digayuh. Sawijining medium laser uga bisa duwé fungsi minangka [[amplifier optikal]] nalika di-''seed'' nganggo cahya saka sumber liya. Signal sing dikuataké bisa mèmper banget karo signal input sajeroning istilah [[panjang gelombang]], fase, lan polarisasi; Bab iki wigati sajeroning [[komunikasi optikal]]. Tembung kriya "lase" tegesé mroduksi cahya kohèrens, lan asalé saka tembung ''laser'' iki.
348.872

besutan

Menu navigasi