Menyang kontèn

Ménaka: Béda antara owahan

24 bèt wis dibusak ,  4 taun kepungkur
ganti isi, replaced: sawijining → siji (4)
(→‎Menaka lan Wiswamitra: ganti isi, replaced: ananging → nanging)
(ganti isi, replaced: sawijining → siji (4))
 
| Anak = [[Sakuntala]]
}}
Ing [[mitologi]] [[Hindhu]], '''Menaka''' ([[basa Sanskerta]]: मेनका; ''Ménakā'') ya iku jeneng sawijiningsiji [[widadari]] saka kahyangan kang ayu banget. Sebagian carita uripé ana ing [[Ramayana]] lan [[Adiparwa]]. Ing [[Ramayana]], Menaka minangka widadari kang nggoda [[Wiswamitra]], déné ing [[Adiparwa]], Menaka dicaritakake minangka ibu saka [[Sakuntala]].
 
== Menaka lan Wiswamitra ==
Sawijining dina, dhèwèké diutus déning [[Indra]], Raja para [[Déwa (Hindhu)|Déwa]], supaya nggagalake tapa kang ditindakake déning [[Wiswamitra]]. Nanging dhèwèké dadi wedi nindakaké tugase kanthi dhewean, amarga dhèwèké ngerti yèn kutukane [[Wiswamitra]] kang lagi nesu medeni banget. Pungkasane Indra njamin yèn dhèwèké dikancani déning Déwa [[Bayu]] lan Déwa [[Kama]]. Sawisé yakin kanthi jaminan [[Indra]], Menaka numuju ing papan partapaan [[Wiswamitra]].
 
Sawisé teka ing papan patujon, Déwa [[Bayu]] nyebarake wewanginane Menaka kanggo mancing asmara [[Wiswamitra]]. Sawisé Wiswamitra melèk, Déwa [[Bayu]] nyingkap kain kang dienggo Menaka. Nalika iku, Déwa [[Kama]] manah Wiswamitra nganggo panah asmara. Pangkasane, nepsu asmara Wiswamitra thukul kanggo nyenengi Menaka. Wis pirang-pirang taun kekarone sesambungan, nanging Wiswamitra pungkasane sadar yèn Menaka mung sawijiningsiji godan kang diwènèhake déning [[Indra]] kanggo nggoda tapane. Kanthi soroting mripat kang mancarake kamuntaban, Wiswamitra mandeng Menaka. Menaka gemetar kawedèn lan njaluk pangapura marang Wiswamitra supaya ora dikutuk, amarga dhèwèké mung nindakaké tugas.
 
[[Wiswamitra]] ora ngutuk Menaka, nanging dhèwèké kuciwa jalaran pantangan kang wis ditaati pirang-pirang dilanggar amarga njalin sesambungan karo widadari Menaka. Pungkasane Wiswamitra lunga saka Pushkara lan tumuju [[Himalaya]] saperlu nerusaké tapane. Pirang-pirang versi ngandakake yèn Wiswamitra ngutuk Menaka supaya nglalekake sekabehe sesambungane.
 
Amarga wis rampung anggoné ngrampungaké tugase, Menaka bali ana [[kahyangan]], nanging dhèwèké uga mbobot sawisé njalin sesambungan karo [[Wiswamitra]]. Ing ''hulu'' kali [[Malini]] kang dumung ing siki Gunung [[Himalaya]], Menaka nglairaké sawijiningsiji bayi wadon. Bayi mau mung ditinggalake déné ibu munggah ana kahyangan. Banjur [[Bagawan Kanwa]] kang lagi ana ing sacedhake kali Malini nemu bayi mau kang dijaga manuk ''Sakuni''. Amarga melas, bayi mau dipungut banjur dijenengi "[[Sakuntala]]", amarga dhèwèké diopeni manuk ''Sakuni''. Sakuntala banjur kawin karo [[Duswanta]], lan nglairaké sawijiningsiji raja misuwur kang jenenge [[Bharata (raja)|Bharata]].
 
== Uga delengen ==
352.737

besutan