Supernova: Béda antara owahan

Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Gedhéné ora owah ,  3 taun kepungkur
→‎top: ganti isi, replaced: sing → kang (8)
(→‎top: éjaan, replaced: jroning → sajeroning (2))
(→‎top: ganti isi, replaced: sing → kang (8))
:''Kanggo seri novèl kanthi jeneng singkang padha, pirsani [[Supernova (novèl)]].''
[[Gambar:Supernova_1987A.jpg|thumb|300px|right|Supernova 1987A singkang dumadi ing Mega Magellan Gedhé. Tetenger panah ing pérangan tengen nedahaké lintang sadurungé njeblug]]
'''Supernova''' ya iku jeblugan saka sawijining [[lintang]] ing [[galaksi]] singkang mancaraké ènèrgi singkang gedhé banget. Prastawa supernova iki nengeri akiré riwayat sawijining lintang. Lintang singkang ngalami supernova bakal katon sumunar banget lan malah sumunaré bisa nganti ping atusan yuta cahya lintang mau saudurngé.
 
Ènèrgi singkang dipancaraké déning supernova gedhé banget. Malah pancaran ènèrgi singkang dipancaraké nalika supernova dumadi sajeroning sapérangan detik waé bisa madhani pancaran ènèrgi sawijining lintang sajeroning kurun wektu yutanan nganti miliaran taun. Pancaran ènèrgi supernova bisa diétung adhedhasar sipat-sipat pancaran radhiasiné.
 
Supernova biyasa dumadi amarga entèké umur sawijining lintang. Nalika bahan-bahan [[nuklir]] ing [[inti lintang]] wis entèk, ora bakal bisa dumadi réaksi [[fusi]] nuklir singkang arupa panyokong urip sawijining lintang. Lan yèn wis ora bisa fusi nuklir iki ora bisa dilakoni, mula lintang bakal mati lan nglakoni supernova.
 
== Pranala njaba ==
352.737

besutan

Menu navigasi